fbpx
Сьогодні
19:10 08 Лис 2020

"Йдемо трьома шляхами": Арестович розповів про план України щодо Донбасу

спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович

Віцепрем'єр-міністр України, міністр з реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков озвучив пропозицію створити п'яту підгрупу в Тристоронній контактній групі (ТКГ), яка займатиметься контролем над кордоном.

Чи повідомили про ці плани російській стороні, розповів радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Ми йдемо трьома шляхами. Перший — офіційне повідомлення ТКГ, всіх учасників через наших посередників, ОБСЄ. Неофіційний шлях — шляхом інформації, яку ми надаємо в інтерв'ю як приватних осіб, так і посадових. І третє — це меседжі, які наші російські візаві можуть прочитати в цих інтерв'ю, які ми спеціально туди закладаємо, не тільки росіяни, а й лідери країн Нормандського формату. Макрон прийняв нашу позицію і навіть, наскільки я бачу в пресі, спілкувався на цю тему з Путіним", — сказав він.

Арестович відповів на питання про те, чи була реакція з боку Росії на меседж експрезидента України, голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука про те, що пункти Мінських домовленостей в нинішній редакції не можуть бути виконані.

"Питання в тому, що Мінські угоди мають в собі широкі можливості для трактування як нашою стороною, так і російською. ТКГ для того й існує, щоб виробити єдину позицію. Трактування починається з того, що росіяни називають Тристоронню контактну групу просто контактною, натякаючи, що вони не сторона, їх там немає. У всіх офіційних документах у них контактна група, хоча підписують вони документи Тристоронньої контактної групи. там суперечки навіть на рівні термінології.

Ми їм показуємо, що якщо ви хочете вирішити конфлікт, якщо вам набрид Донбас, якщо ви не справляєтеся економічно і політично, а це видно по тому, наскільки мало Росія втручається в проблему Карабаху, вона вже не тягне, — ми даємо їм можливість "золотого моста", тобто вийти з Донбасу зі збереженням обличчя на міжнародній арені та перед своїм електоратом", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: