fbpx
Сьогодні
14:50 08 Лис 2020

Археологи звернулися до Зеленського щодо поруйнованого скіфського кургану на Миколаївщині

"Спілка археологів України" оприлюднила звернення до органів державної влади, у тому числі до президента України Володимира Зеленського, у котрому просять взяти під контроль справу довкола руйнування скіфського кургану.

"Вся археологічна спільнота України, як і вся українське громадське суспільство, приголомшиві жахливим фактом зухвалого та цинічного руйнування скіфського царського кургану поруч із селом Скобелеве Миколаївської області", – йдеться в опублікованому звернені.

Повідомляється, що курган датується V ст. до н.е. і за своїми розмірами є унікальним, його безліч разів досліджували радянські та європейські вчені.

4 листопада 2020 року археологи дізналися про свавільне руйнування археологічної пам'ятки та разом із ветеранами війни на Сході й громадськими активістами рушили на місце злочину. На місці було утворено котлован глибиною у 9 та шириною в 20 метрів. Із наближенням групи робітники покинули техніку, лишивши ту на охорону.

"Характер земляних робіт вказує на факт умисного руйнування об'єкта в пошуках скарбів", – зазначають археологи.

У висновку Спілка просить президента та уряд взяти ситуацію під особистий контроль, адже не певні що винуватці будуть покарані. На їх думку, роботи відбувалися за посередництва представників місцевих органів влади.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: