fbpx
Сьогодні
17:51 06 Лис 2020

У США студенти виступили за те, аби прибрати статуї римських імператорів

Студенти Браунського університету висловили бажання прибрати з території навчального закладу статуї Октавіана Августа та Марка Аврелія, бо на їх думку вони є уособленням імперіалізму та "домінування білих".

Про цю новину повідомляє The Collage Fix.

Статуя Цезаря Августа знаходиться в кампусі з 1906 року, а статуя Марка Аврелія знаходиться тут із 1908 року.

Видалення статуй "є одним із кроків до більш широкого проекту деколонізації шляхом протистояння інституційним та ідеологічним спадкам університету Брауна, що ґрунтувався на колоніалізмі та верховенстві білих", – написали члени групи в The Blognonian, студентському виданні університету.

"Не так складно зрозуміти, як статуя (Цезаря Августа, – ред.) може служити іконою колоніального та імперського панування", – сказала Келлі Такетт, лідер групи з питань деколонізації, на засіданні Бакалаврської ради 14 жовтня. – "Вони функціонують не пам'ятники Стародавньому Риму, а але задля цілого ряду цінностей та політичних позицій, які існували, коли їх замовляли в Браунському університеті".

Джунайд Малік, ще один лідер цієї групи, заявив: "Для тих з нас, хто походить із країн, які також були колонізовані, ці статуї несуть символіку завоювання, яку ми вважаємо несумісною з продовженням окупації корінних земель у США".

Інші студенти, накшталт Нідхі Баскар вважають, що університет не повинен схвалювати "усунення творів мистецтва чи спадщини, навіть якщо вони стосуються темних аспектів університетської історії".

"Зберігання можливостей для студентів розходитись у думках щодо художніх внесків, публікацій та університетської політики є критично важливим для збереження прихильності університету до академічних розмов… Прибирання або відмова у відновленні певних історичних статуй у кампусі університету, виходячи з того, що ці артефакти відображають застарілі ідеали та потенційно є проблематичними для сучасних точок зору, що просуваються університетом, рівносильне цензурі", – стверджує Бхаскар.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: