fbpx
Сьогодні
12:53 06 Лис 2020

У Раді обговорюють висунення кандидатури депутатки "СН" Совгирі на посаду судді КСУ

Ольга Совгиря

У фракції "Слуга народу" обговорюють імовірність висунення кандидатури народного депутата від СН і представниці Верховної Ради в Конституційному Суді Ольги Совгирі на посаду судді КСУ.

Про це журналістам розповіла заступник голови фракції "Слуги народу" Галина Янченко.

Депутат зауважила, що наразі у КС вакантними залишаються посади трьох суддів, двох з яких має призначити Верховна Рада за своєю квотою.

"Поки що особисто наша фракція визначилася лише з однією кандидатурою. Кандидатів на другу посаду зараз розглядають, обговорюють, хто це може бути. До речі, так само фракція обговорює кандидатуру Ольги Совгирі. Це представниця Верховної Ради в Конституційному Суді, по ній є підтримка у фракції, але зараз теж триває обговорення, чи може фракція і парламент загалом висунути її кандидатуру", – сказала Янченко.

За її словами, вже сьогодні ВР може призначити на посаду судді КС Віктора Кичуна.

Янченко зауважила, що суддя КСУ має бути фаховими, об'єктивним і рівновіддаленим від різних політичних сил.

"Попри те, що цю кандидатуру (Віктора Кичуна – ред.) рекомендує саме "Слуга народу", він, скажімо так, не пов'язаний з нашою політичною партією. Відповідно, може виступати як незаангажований і об'єктивний кандидат на цю посаду", – сказала вона.

Водночас депутат не виключає, що призначення нових суддів КСУ може бути одним із поступових кроків у врегулюванні конституційної кризи, яка виникла після рішення КСУ щодо антикорупційної реформи.

"Але ми так само сподіваємося, що все ж таки ті судді, які приймали рішення і скасувати частину антикорупційного законодавства, вони все-таки підуть назустріч здоровому глузду і підуть у добровільну відставку. Таким чином, можна буде зробити поступове оновлення цього органу", – зазначила Янченко.

Порядок денний засідання Верховної Ради в п'ятницю, 6 листопада, передбачає призначення суддів КС.

Згідно з Конституцією, до складу Конституційного Суду України входять 18 суддів. Президент, Верховна Рада та з'їзд суддів призначають по шість суддів КСУ. Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду здійснюється на конкурсних засадах у визначеному законом порядку. Наразі у складі КСУ 15 суддів. Вакантними залишаються дві посади суддів КС за квотою Верховної Ради та одна – за квотою з'їзду суддів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: