fbpx
Сьогодні
10:43 06 Лис 2020

Шмигаль заявив, що Україна втратила трильйон доларів за 10 років через неефективне використання ресурсів

За результатами економічного аудиту уряд встановив, що розмір нереалізованого потенціалу України за останні 10 років становить 1 трильйон доларів.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на презентації результатів аудиту, передає ЕП.

Найбільшу частку в цій цифрі займають корисні копалини. За словами голови уряду, правильне використання надр може принести Україні 409 мільярдів доларів.

"В Україні є понад 12 тисяч розвіданих родовищ корисних копалин. І тільки третина з них розробляється. Фактично, це трохи більше 4 тисяч ділянок, які сьогодні знаходяться в розробці", – сказав Шмигаль.

Він заявив, що збільшення видобутку корисних копалин не означає збільшення експорту за кордон копалин в якості сировини.

"Це означає створення основи для створення високотехнологічної продукції з доданою вартістю. У нас є нафта і газ, у нас є руди і дорогоцінні метали", – сказав Шмигаль.

Згідно з результатами аудиту, Україна не використала свій земельний потенціал на 85 млрд доларів.

"29 років вільне розпорядження землею було обмежене, а отже її цінність була знижена в рази. За цей час у державі зникло 5 млн га землі, розвиток зрошення та інвестицій в сільське господарство було загальмоване на десятиліття, а подекуди зупинено зовсім", — зазначив Шмигаль.

Він повідомив, що за 10 років середня вартість землі сільськогосподарського призначення за один гектар зросте фактично в 5 разів.

Нереалізований потенціал України щодо використання водних ресурсів оцінюється в 12 млрд доларів, лісових – в 40 млрд доларів, повідомив Шмигаль.

"Ми повинні були розширювати площі наших лісів і використовувати деревину переважно для розвитку власного меблевого виробництва. Тільки зміна орієнтирів з експорту сировини на виробництво власної продукції дасть країні, як мінімум, 40 млрд доларів за 10 років", – сказав він.

"Україна роками ігнорувала розвиток гідроенергетики, цей потенціал ми використовуємо тільки наполовину. Потенціал аквакультури, розвиток рибного господарства ми використовуємо лише на чверть, зрошення земель розвинене менш ніж на 20% від того, як повинно бути.

Наприклад, ефективна система зрошення в південних областях України дала б можливість збільшити врожаї в 2,5-3 рази і це – теж невикористаний потенціал, який дасть країні додатковий ВВП", – зазначив прем'єр.

"1 трлн доларів ВВП за 10 років – це нереалізований потенціал нашої країни. 1 трлн втратили всі громадяни країни через постійні зміни векторів, незавершені реформи, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупцію, неефективне управління", – резюмував прем'єр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: