fbpx
Сьогодні
11:45 06 Лис 2020

Україні потрібна більш жорстка модель адаптивного карантину, - Шмигаль

English version here

Кабмін не планує введення в Україні тотального карантину.

Про це на годині запитань до уряду у Верховній Раді сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Чи можливо зараз повернення до повного локдауну країни – такого варіанту на столі наразі немає. Адаптивний карантин найкраща модель … Ще раз хочу наголосити, уряд зараз не розглядає введення тотального карантину. МОЗ розглядає можливість введення додаткових обмежень на певний період для розірвання ланцюга захворювання. Але це не буде повна та постійна заборона", – сказав Шмигаль.

За його словами, йдеться, зокрема, про введення відповідальності за неносінння масок.

Прем`єр наголосив, що Україна не запроваджуватиме повний локдаун: "Ми не маємо права, і не можемо дозволити собі повного локдауну, зупинки бізнесів. Для того, щоб розірвати ланцюжок, необхідно використовувати наявні заходи адаптивного карантину".

За словами Шмигаля, уряд щодня проводить консультації з європейськими країнами. І з цих комунікацій очевидно, що українська модель адаптивного карантину виправдовує себе найбільше.

"Ми щодня проводимо консультації з нашими європейськими колегами. Це і епідеміологи, і урядовці – з Франції, Німеччини, інших країн Європи. Ми в повному контакті. І всі уряди сьогодні шукають найбільш ефективні моделі. Українська модель адаптивного карантину, як ми бачимо по ситуації, виправдала себе найбільше на сьогодні. Ми маємо не таке активне і велике зростання, як мають дехто з наших сусідів. Тому, ми теж ділимося власним досвідом. Наш досвід також використовують європейські країни", – зазначив глава уряду.

При цьому, на думку Шмигаля, Україні потрібна більш жорстка модель адапитивного карантину.

"Стосовно того, як ми будемо рухатися далі. Адаптивний карантин працює, але потрібні додаткові, можливо більш жосткі заходи, ми будемо до них звертатися", – констатував прем'єр.

Такі заходи, за словами Шмигаля, будуть запроваджені після консультацій на рівні МОЗ та Верховної Ради.

Стосовно так званого "карантину вихідного дня", прем'єр-міністр зазначив, що це обговорюється на рівні різних робочих груп, експертів.

"Якщо ми підійдемо до цього питання, МОЗ окремо і детально поінформує і проконсультується щодо такої ініціативи з народними депутатами, науковими установами", – сказав Шмигаль.

Він додав, що питання щодо застосування обмежень вирішуються спільно з місцевим керівництвом. За словами глави уряду, місцеві органи влади усвідомлюють свою відповідальність і не ігнорують рекомендації уряду.

"Якщо влада просить не вводити якісь обмеження, то вона бере на себе відповідальність за наслідки", – сказав Шмигаль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: