fbpx
Сьогодні
15:05 06 Лис 2020

"Голос" пропонує міжнародну перевірку кандидатів у судді КСУ

Народні депутати від фракції «Голос» пропонують передбачити процедуру перевірки кандидатів на посаду судді Конституційного Суду громадською радою міжнародних експертів.

Про відповідний законопроєкт Укрінформу розповів член фракції "Голос", заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Насправді, пропонується дуже проста зміна. Перед тим, як відбувається призначення, чи то за квотою Президента, чи за квотою Верховної Ради, чи з'їзду суддів, кандидати оцінюються в конкурсній процедурі так, як оцінюються судді Вищого антикорупційного суду. І одним із фільтрів виступає громадська рада міжнародних експертів", – зазначив Юрчишин.

Як зауважив депутат, передбачається, що міжнародні експерти не призначатимуть, а лише рекомендуватимуть до призначення доброчесних суддів.

"Вони не призначають, вони просто рекомендують доброчесних, професійних. А вже з цього переліку доброчесних і професійних чи Президент, чи Верховна Рада чи з'їзд суддів, власне, обирає свого кандидата і вже йде по процедурі призначення. Тобто ми створюємо справді конкурсну процедуру, як це вимагає стаття 148 Конституції України", – сказав Юрчишин.

Політик уточнив, що відповідний законопроєкт наразі перебуває у процесі реєстрації.

Представник "Голосу" додав, що під законопроєктом підписалися представники фракцій "Голос", "Європейська солідарність", позафракційні депутати.

"Велися переговори з представниками "Слуги народу", але на момент, коли я підписував, підписів народних депутатів від "СН" не було", – сказав Юрчишин.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: