fbpx
Сьогодні
22:03 05 Лис 2020

Експерт розповів, наскільки безпечною є робота на урановому видобутку

English version here

Експерт розвіяв міф, що робота на урановому видобутку — шлях до смерті

Про це говорить професор, завідувач кафедри гірничого промислу та освіти Національного технічного університету "Дніпровська політехніка" Володимир Бондаренко у статті "Наскільки безпечно і навіщо видобувати уран: міфи та правда".

"Ні, це не відповідає дійсності, тому що те, що ми здобуваємо, знаходиться ближче до фонового режиму. Це те, що ми в повсякденному житті відчуваємо, коли сидимо на граніті, наприклад. Граніт фонить — тобто має природний фон. У разі з видобутком урану — теж не більше за це. Видобуток же як відбувається: ми дістаємо ці крупиці, а потім, коли ми їх вже доставляємо на відповідні заводи, ось там підвищується концентрація. Саме хімічні заводи, на яких і відбувається підвищення концентрації, вимагають певного режиму. А тут нічого подібного немає. Ми розчинили, відправили та все.

Той уран, що ми витягаємо з-під землі — це уран в розсіяному вигляді. Там його грами на тонну породи. За таких концентрацій його можна в руках тримати — і нічого не станеться", — зазначив він.

Також зазначається, що самородків урану в природі не існує. Так, з 1 тонни руди в середньому виходить близько 1,5 кг урану. Правда також в тому, що уран, видобутий з рудника, — це далеко ще не ядерне паливо. Це руда з низькою, фоновою радіоактивністю.

Щоб використовувати уран на АЕС — його треба збагатити, тобто підвищити концентрацію урану-235 від природної до тієї, яка потрібна для роботи ядерного реактора. А уран-238 — це просто важкий метал сірого кольору. Підійде для того, щоб зробити дармовис для ключів. Абсолютно безпечний.

Багато хто чув про страшні історії про уранові рудники. Ще в Радянському Союзі ходили легенди, що в уранових шахтах працюють злочинці, приречені на смерть. Побутували також міфи про обов'язкову свинцеву спідню білизну для шахтарів. Звичайно, нічого подібного не було насправді (хоча спеціальний костюм для роботи шахтарям все ж необхідний). Хоча тоді уран і представляв небезпеку більшу, ніж сьогодні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: