fbpx
Сьогодні
12:02 05 Лис 2020

Депутати розглянуть закон про відновлення е-декларування наступного тижня

Фото Getty Images

Народні депутати проголосували за те, щоб законопроект №4304 про відновлення е-декларування розглянути на наступному пленарному тижні. Автор документа – спікер парламенту Дмитро Разумков.

Відповідне рішення ухвалили сьогодні на засіданні парламенту.

Разумков на засіданні Ради повідомив, що був внесений альтернативний законопроект, щодо якого ще немає рішення комітету. Через це голосування відклали.

«У понеділок майже всі депутатські фракції та групи досягли єдиної позиції щодо законопроєкту №4304 «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України». Підписали 126 народних депутатів, якщо я не помиляюся. Але з незрозумілих для мене причин учора, після того, як був розглянутий цей документ, і була досягнута позиція, що цей документ буде розглядатися в залі сьогодні, після того, як профільний комітет його розглянув і запропонував Верховній Раді розглянути його за основу та в цілому, один із наших колег Олександр Дубінський вніс альтернативний законопроєкт №4304-1. Я не буду коментувати цю дію. Але ви знаєте, що Верховна Рада не порушує закони, ми сьогодні не можемо розглянути цей законопроєкт, тому що немає висновку комітету.

Я думаю, що ми зараз скоротимо строки (для його підготовки, – ред.) і розглянемо його на наступному пленарному тижні з пакетом інших законопроєктів, які також важливі для врегулювання цієї кризи», – пояснив Разумков.

Рада проголосувала за скорочення наполовину строків підготовки у першому читанні законопроєкту №4304 «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України» та альтернативного йому №4304-1. Це рішення підтримали 292 народних депутатів.

Зазначимо, наступний пленарний тиждень має відбутися 17-20 листопада.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Володимир Зеленський у зв'язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни. На засіданні було ухвалено рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій; забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК; державним органам та органам місцевого самоврядування забезпечити доступ НАЗК до реєстрів та баз даних.

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

 

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: