fbpx
Сьогодні
15:47 04 Лис 2020

Верховна Рада попередньо підтримала конфіскацію майна за фейкові мінування

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за фейкові мінування об'єктів інфраструктури.

За документ № 3911 проголосували 235 нардепів, повідомляють #Букви.

"В Україні є дуже велика проблема з тим, що деякі громадяни дозволяють собі телефонувати і повідомляти в органи внутрішніх справ про фальшиві мінування. В першу чергу це стосується серйозних об'єктів критичної інфраструктури. Звучать заяви по телефону про замінування вокзалів, станцій метрополітену, аеровокзалів. Тисячі людей отримують нервовий стрес, не встигають у своїх справах", – зазначив, представляючи документ у залі ВР, заступник голови МВС Антон Геращенко.

Він наголосив, що зараз законодавство "дуже м'яке" щодо осіб, які повідомляють про "мінування". "Фактично суди виносять як правило умовні терміни або штрафи", – повідомив Геращенко.

Законопроєктом вносяться зміни до статті 259 Кримінального кодексу України.

Зокрема, вводиться конфіскація майна за неправдиві мінування (тюремні терміни залишаються незмінними):

1. За завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 6 років з конфіскацією майна або без такої. У чинній редакції конфіскація не передбачена.

2. Ті ж дії, якщо об'єктами "мінування" стали критично важливі об'єкти інфраструктури, будівлі або споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, установи охорони здоров'я, заклади освіти, або якщо це спричинило тяжкі наслідки, пропонується карати позбавленням волі на термін від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої. Зараз санкція не передбачена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: