fbpx
Сьогодні
09:07 03 Лис 2020

Зеленський заявив, що голова КСУ має піти у відставку

English version here

фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський вважає, що найліберальнішим виходом з ситуації, яка склалася в країні через резонансні рішення Конституційного Суду, є відставка голови КСУ Олександра Тупицького.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Сьогодні ми говоримо в принципі про одну особу – голову Конституційного суду пана Тупицького… Мені здається, щоб вийти з цієї ситуації, щоб люди зараз не ламали голову, як приймати той чи інший закон, він повинен просто піти у відставку", – зазначив президент.

За його словами, після цього можна "спокійно перейти до оновлення складу КС".

Президент наголосив, що обрання нового складу Конституційного Суду України має відбуватися на конкурсній основі, прозоро та відкрито.

"Всі через мікроскоп будуть дивитися, а хто ж потрапив у новий склад Конституційного Суду", – заявив глава держави.

Зеленський вважає, що призначення суддів не має відбуватися за квотами, зокрема від президента чи парламенту.

«Я й пропонував, щоб був незалежний відбір суддів. Щоб гарантували спостерігачі чи учасники комісії, яка буде засідати й відбирати цих суддів. У мене немає бажання, я не хочу впливати на Конституційний Суд. Хоча, якби я впливав, у них не було б такого рішення. Але все одно я не хочу. Я не хочу мати жодної пропозиції щодо тієї чи іншої кандидатури. Я прийшов з іншого життя, де немає ніяких відносин із суддями. Тому я можу тільки їх погодити, якщо пропозиції були напрацьовані нашими професіоналами разом з партнерами. Я можу звернутися до правоохоронців з проханням перевірити їхню доброчесність і погодити. Все», – наголосив президент.

Він уточнив, що після перезавантаження Конституційного Суду робота нових суддів повинна відповідати принципам доброчесності.

Водночас Зеленський переконаний, що найкращим виходом із конституційної кризи є добровільна відставка всього нинішнього складу КСУ.

Повідомлялося, що Конституційний Суд планує розглянути 3 листопада в закритому режимі справу щодо конституційності закону про мову.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: