fbpx
Сьогодні
16:40 03 Лис 2020

Зеленський обговорив з президентом МК Червоного хреста обмін полоненим та розмінування на Донбасі

фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером привітав його бажання відвідати Донбас з обох боків лінії розмежування.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«Щоб відчути, що відбувається на Донбасі, треба бути там. Важливо те, що ви розумієте, що треба бути по обидві сторони контактної лінії», – зазначив Зеленський.

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер відзначив важливість свого візиту на Донбас, зокрема на окуповану частину. Він також запевнив, що МКЧХ продовжуватиме діяльність в Україні та допомагатиме цивільному населенню.

Зазначається, що сторони детально обговорили потребу доступу Міжнародного комітету до полонених на тимчасово окупованих територіях, що допоможе ідентифікувати незаконно утримуваних осіб.

Зеленський подякував за координацію МКЧХ у попередніх процесах взаємного звільнення полонених і попросив сприяти в отриманні списків людей від іншої сторони для пришвидшення обміну за формулою «всіх на всіх». Петер Маурер запевнив, що на сьогодні ці питання є пріоритетними для організації, яку він очолює. Очільник МКЧХ також привітав ухвалення закону про зниклих безвісти й запевнив у підтримці з боку організації надання допомоги в цьому процесі.

Було також позитивно оцінено дії української сторони з облаштування зручних пунктів для перетину контактної лінії. Зокрема, відновлення розвідного мосту у Станиці Луганській, облаштування КПВВ та плани відкрити нові, такі ж комфортні КПВВ у Щасті та Золотому.

Крім того, сторони обговорили процес розмінування на Донбасі. Володимир Зеленський повідомив, що підготовку до початку розмінування 19 погоджених ділянок детально обговорено в межах Тристоронньої контактної групи, зараз погоджуються технічні деталі.

Зеленський подякував Петеру Мауреру за постійну гуманітарну допомогу Червоного Хреста Україні, зокрема надану після початку пандемії COVID-19, а також відзначив допомогу МКЧХ у роботі підприємства «Вода Донбасу», яке забезпечує питною водою українців по обидва боки лінії розмежування.

 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: