fbpx
Сьогодні
14:38 03 Лис 2020

Тупицький пояснив, чому Верховна Рада не може розпустити КСУ

Верховна Рада не може розпустити Конституційний Суд законом, оскільки його повноваження розписані у 12 розділі Конституції і для того, щоб перезапустити суд необхідно спочатку внести зміни до Основного Закону.

Про це зазначив голова КС Олександр Тупицький під час пресконференції.

"Якщо комусь здається, що можна зупинити роботу Конституційного Суду такими методами, то він помиляється. У Основному Законі – Конституції України, у розділі 12, розписані і повноваження Конституційного Суду, і судді Конституційного Суду, і порядок його звільнення. Лише Конституція може забезпечити безперервність діяльності Конституційного Суду", – сказав він.

Тупицький додав, що суддю КС "може вивести з приміщення суду, з цієї роботи тільки обвинувальний вирок, який набрав законної сили".

За його словами, у КС підтримують законодавчу ініціативу народних депутатів щодо збільшення кворуму з 12 до 17 для ухвалення рішення у суді, але для цього спочатку потрібно передбачити обрання нового судді завчасно, до складання повноважень його попередника. Інакше, нагадує Тупицький, може повторитися ситуація, яка склалася у 2017 році, коли за весь рік КС ухвалив лише 3 рішення через брак суддів.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Володимир Зеленський у зв'язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни. На засіданні було ухвалено рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій; забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК; державним органам та органам місцевого самоврядування забезпечити доступ НАЗК до реєстрів та баз даних.

Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: