fbpx
Сьогодні
14:57 03 Лис 2020

Недієздатність КС може призвести до загрози територіальній цілісності України, - Тупицький

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявляє, що припинення роботи КС може спричинити загрозу територіальній цілісності України.

"До чого веде одномоментна зміна складу Конституційного Суду?.. Якщо в один момент КС буде недієздатним… то в країні це може призвести до порушення територіальної цілісності. У чому це полягає? З'являється можливість будь-якій області проголосувати на рівні обласної ради про самовизначення або від'єднання від України.

Для правомірності дій із захисту територіальної цілісності потрібне звернення до КС, яке має бути розглянуте негайно", – сказав Тупицький у коментарі для телеканалу "Прямий".

Він висловив думку про те, що відсутність чинного КС у такій ситуації "може призвести до кровопролиття".

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Володимир Зеленський у зв'язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни. На засіданні було ухвалено рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій; забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК; державним органам та органам місцевого самоврядування забезпечити доступ НАЗК до реєстрів та баз даних.

Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

 

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: