fbpx
Сьогодні
20:09 03 Лис 2020

Будівництво з використанням дерева дозволить зменшити кількість парникових газів, - вчені

Вчені вважають, що використання дерева у якості будівельного матеріалі дозволить зробити важливий крок до поліпшення екологічного стану. 

Про такі висновки повідомляє Independent.

Нові дослідження показують, що відмова від звичайних будівельних матеріалів та збільшення використання деревини може бути ефективним засобом створення набагато екологічніших будівель та дозволить зменшити викиди, що пов'язані з масштабними будівельними проектами.

За даними дослідників з Університету Аалто у Фінляндії та Фінського інституту навколишнього середовища, сукупний вплив будівництва становить приблизно 1/3 глобальних парникових викидів.

Їхні дослідження показують, що в Європі щороку будується близько 190 мільйонів квадратних метрів житлової площі, в основному в містах. Але статистика показує, що якби 80% нових житлових будинків були зроблені з дерева – загалом нові будинки могли б зберігати до 55 мільйонів тонн вуглецю на рік.

"Це перший випадок, коли потенціал зберігання викидів вуглецю в дерев'яних будівельних конструкціях оцінюється на європейському рівні за різними сценаріями", – сказав Алі Амірі, який закінчує кандидатську дисертацію в Університеті Аалто.

"Ми сподіваємось, що наша модель може бути використана як дорожня карта для збільшення дерев'яного будівництва в Європі".

Дослідження базується на 50 тематичних дослідженнях, і дослідники розділили будівлі на три групи відповідно до того, скільки деревини вони використовують, і, як наслідок, скільки вуглекислого газу вони могли зберігати.

Група з найменшою кількістю деревини зберігала 100 кг вуглекислого газу на квадратний метр, середня група зберігала 200 кг, а група з найбільшою кількістю деревини – 300 кг на квадратний метр.

Дерев'яна будівля, на думку вчених, менше потребує палива, аніж целюлоза або папір. Згідно з результатами дослідження, дерев'яна будівля площею 100 м2 може зберігати від 10-30 тонн викиду вуглекислого газу. Верхній діапазон зберігання відповідає середнім викидам вуглекислого газу для автомобілістів протягом десяти років.

"Перехід від короткочасних продуктів, таких як папір, до продуктів з тривалим життєвим циклом, таких як дерев'яні будівельні матеріали, допоможе мінімізувати вплив на європейські ліси та важливі поглиначі палива, які вони мають", – сказала докторант Юудіт Оттелін.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: