fbpx
Сьогодні
17:41 02 Лис 2020

ВАКС закрив першу справу через рішення КСУ

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) закрив кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля у недостовірному декларуванні.

Про це повідомив журналіст Олег Новіков

Сталося це через рішення Конституційного суду, яким скасували відповідальність за брехню в декларації.

Строк давності у справі Бриля закінчувався в березні 2021 року, тому ВАКС мав усі шанси розглянути справу в обох інстанціях і оголосити ексголові Запорізької ОДА вирок.

За даними слідства, Бриль не вніс до е-декларацій за 2016 і 2017 роки доходи на суму близько 43 млн грн, а декларацію за 2015 рік взагалі не подав.

Серед незадекларованого у 2016-2017 роках майна: нерухомість, авто, доходи, корпоративні права, а саме: п'ять авто (Mercedes-Benz G63 AMG 2014 року, Mercedes-Benz SLK200 2008 року, Mercedes-Benz S500 2009 року, Mercedes-Benz Viano 2012 року і Land Rover 2013 року), два елінги в окупованій Алушті в Криму, три квартири, гараж, машиномісце, земельну ділянку та не вказав, що його дружина є власницею ТОВ «Спеціалізоване мисливське господарство «Переяславське».

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: