fbpx
Сьогодні
13:08 02 Лис 2020

КСУ скасував збори суддів і взявся сьогодні з порушенням процедур за ринок землі

Конституційний суд скасував заплановані на 2 листопада збори суддів і має намір розглядати питання щодо ринку землі.

Про це сказав перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на засіданні Погоджувальної ради, сайт КС, суддя КС Ігор Сліденко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Стефанчук: "Об 11 годині сьогодні були скасовані збори суддів і було з порушенням усіх процедур змінено порядок денний роботи КС: о 12 годині почнеться пленарне засідання Великої палати КС, буде продовжено розгляд справи за конституційним поданням 46 нардепів щодо офіційного тлумачення першого речення частини першої статті 13 частини першої статті 14 Конституції. Це що стосується тлумачення по землі.

Мені видається, що мабуть є час, щоб ми спинилися в прийнятті неконституційних і незаконних рішень і почали шукати вихід із цієї ситуації. Це зобов'язує в тому числі і нас, Верховну Раду, я вношу таку пропозицію, щоб більш уважно підійти і доукомплектувати наші вакансії в КС".

На офіційному сайті КС розміщено оголошення, що збори суддів Конституційного суду України перенесено.

В порядку денному – закрите засідання справи про офіційне тлумачення положень Конституції щодо права власності на землю.

Суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко стверджує, що в понеділок Велика палата КС продовжує розгляд конституційного подання, суть якого зводиться виключно до тлумачення положень Основного закону – землі як основного національного багатства.

За його словами, тлумачення поняття "земля" як об'єкта права власності не є ключовим у даному поданні.

"Мова не йде про обмін чого-небудь, мова йде про тлумачення норм Конституції", – пояснив Сліденко.

Суддя сказав, що йому не відомо, з яких причин було перенесено збори суддів, і які саме питання планувалися до розгляду.

Він також зазначив, що не знає, коли буде включено до порядку денного питання про його відставку.

Нагадаємо, що народні депутати від фракції ВО "Батьківщина" та члени депутатської групи "За майбутнє" оскаржують в Конституційному суді закон "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

Нагадаємо, в ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про ринок сільськогосподарської землі. За це рішення проголосувало 259 депутатів. Президент підписав закон 28 квітня 2020 року. Рада розглядала законопроєкт про ринок землі з 6 лютого 2020 року. До другого читання депутати подали 4 018 правок.

Відповідно до закону, ринок сільськогосподарської землі в Україні має запуститися поетапно. Спочатку, з 1 липня 2021 року, земельні паї дозволять продавати та купувати лише громадянам України (фізичним особам). Загальна площа землі, якою дозволено буде володіти складе до 100 гектарів. Компанії та юридичні особи зможуть придбавати землю з 1 січня 2024 року.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: