fbpx
Сьогодні
14:45 02 Лис 2020

Корнієнко сказав, що поданий президентом законопроєкт про розпуск КС є єдиною можливістю для виходу з кризи

Фото Reuters

Президентський законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства" є єдиною можливістю для розв'язання конституційної кризи.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Шлях вирішення ситуації, запропонований Президентом, – нині єдиноможливий для вирішення конституційної кризи. Судова гілка влади має бути незалежною, але професійною і служити інтересам народу. Ми надто затягли з судовою реформою. І голосування на цьому тижні буде визначальним: ми побачимо, хто є хто. Хто справді хоче, аби Україна була європейською, з сильною економікою і прозорими правилами гри. А хто хоче зберегти стару систему, де ми – найбідніша країна Європи. Це все залежить від голосування законопроєкту щодо відновлення конституційного доброчинства", – зазначив політик.

На його переконання, "в шокуючій ситуації, створеній Конституційним судом", фракція партії "Слуга народу" має підтримувати президента.

"Тому що ми – проєвропейські, ми – сила змін. І зараз ми маємо протистояти старим силам, які відстоюють не Конституцію, а фактично корупцію, старий спосіб життя, де немає інструментів боротьби з корупцією, де немає реформ, де Україна і надалі залишається печерною країною", – сказав Корнієнко.

Водночас під час сьогоднішньої Погоджувальної ради Корнієнко заявив, що така діяльність Конституційного Суду – це "публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти країни".

"П'ята колона, не змігши тріумфально "зайти" у обласні ради, як вони планували – перейшла до "плану Б": розхитати ситуацію через подібні рішення КСУ, поставивши під сумнів ключову для українців після Революції гідності реформу антикорупційних органів", – сказав Корнієнко.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства" (№ 4288) , яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є "нікчемним" (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Окрім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним згаданого рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах.За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: