fbpx
Сьогодні
18:58 01 Лис 2020

У "Слузі народу" назвали ризики ситуації навколо КСУ

Законопроєкт президента Володимира Зеленського про припинення повноважень чинного складу Конституційного суду та відновлення антикорупційних норм законодавства, скасованих КСУ, може мати гіркі наслідки для країни і призвести до політичного колапсу.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" народний депутат від фракції "Слуга народу", представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

"Якраз була нарада з колегами-депутатами з приводу цього (ситуації навколо рішення КСУ – ред.). Я хотів їх переконати діяти виключно в конституційний спосіб, щоб це не призвело до конституційного і політичного колапсу. У нас збиралися депутати-юристи. На жаль, ми не були з самого початку залучені до процесу врегулювання цього конфлікту. За законопроєкт, який був поданий, навіть якщо депутати планують його проголосувати, я за будь-яких обставин не буду голосувати, тому що вважаю, що ми повинні діяти виключно конституційним шляхом", – заявив нардеп.

За його словами, треба "діяти таким чином, щоб це не призвело потім до гірких наслідків для нашої країни".

"У нас є рішення КСУ, яке є остаточним. Тут немає сумнівів, що, можливо, з конфліктом інтересів ухвалювалося це рішення, що призведе до знищення чи припинення окремих норм діяльності антикорупційних (органів – ред.). І зараз ми ці прогалини повинні прибрати і прописати законодавство таким чином, щоб у КСУ не було сумнівів щодо конституційності норм", – заявив Веніславський.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Також нагадаємо, що ДБР викликало главу Конституційного суду Олександра Тупицького на допит на 2 листопада.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: