Новини

“Бойовики порушують слово Путіна”: Арестович прокоментував ситуацію на Донбасі

30 жовтня відбулося термінове засідання Тристоронньої контактної групи через обстріл на Донбасі, внаслідок якого загинули двоє українських військових.

Як воно пройшло, розповів радник української делегації у ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович, пише "Україна 24".

"Модератором підгрупи ТКГ з безпеки є посол Чевік. Він висловив занепокоєння з приводу порушення вогню й повідомив українську і російську сторону щодо вжиття негайних заходів, щоб це порушення більше не повторилося. Це було і нашим бажанням, щобільше, вимогою до них вплинути на російську сторону, щоб припинилося порушення тиші. Сторони підтвердили, що вживатимуть всіх заходів, щоб подібне не повторювалося", — розповів він.

За словами Арестовича, бойовики реагують на вказівки, що вони порушують слово президента РФ Володимира Путіна.

"Гарантій (що знову не почнуться обстріли та не загинуть люди – ред.) немає, але є підстави для цього – тактичні й стратегічні. На тактичному рівні це праця, зокрема нашої делегації, яка полягає в тому, щоб за посередництва ОБСЄ добиватися від російської сторони припинення провокацій і взяття на себе політичної відповідальності за те, що відбувається.

На вищому рівні такою умовою є домовленості в рамках "нормандського формату" — президент Росії Путін гарантував, що ці домовленості будуть виконуватися. Тобто ті бойовики на окупованих територіях Донбасу, які порушують домовленості, вони порушують і слово президента Росії Путіна, яке він дав у Парижі, що зафіксовано у протоколі на зустрічі на найвищому рівні. І ми делікатно вказуємо на це російській стороні, що ви не виконуєте домовленості, які взяв на себе ваш президент на найвищому рівні.

Це на них сильно впливає, вони задумуються. І що ми сьогодні бачимо – жодного пострілу на лінії розмежування після вчорашнього засідання. Ми вбачаємо, що це результат цього позачергового засідання ТКГ, на якому ми жорстко поставили питання порушення режиму припинення вогню", — сказав він.

За минулу добу російські найманці на Донбасі п'ять разів порушили режим припинення вогню, загинули двоє українських військовослужбовців, ще двоє дістали поранень. Зокрема, за даними штабу Операції об'єднаних сил, з початку доби 30 жовтня збройні формування РФ двічі порушили режим припинення вогню.

Україна ініціювала екстрене засідання підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.