fbpx
Сьогодні
18:00 31 Жов 2020

"Бойовики порушують слово Путіна": Арестович прокоментував ситуацію на Донбасі

Коллаж: "Восточный вариант"

30 жовтня відбулося термінове засідання Тристоронньої контактної групи через обстріл на Донбасі, внаслідок якого загинули двоє українських військових.

Як воно пройшло, розповів радник української делегації у ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович, пише "Україна 24".

"Модератором підгрупи ТКГ з безпеки є посол Чевік. Він висловив занепокоєння з приводу порушення вогню й повідомив українську і російську сторону щодо вжиття негайних заходів, щоб це порушення більше не повторилося. Це було і нашим бажанням, щобільше, вимогою до них вплинути на російську сторону, щоб припинилося порушення тиші. Сторони підтвердили, що вживатимуть всіх заходів, щоб подібне не повторювалося", — розповів він.

За словами Арестовича, бойовики реагують на вказівки, що вони порушують слово президента РФ Володимира Путіна.

"Гарантій (що знову не почнуться обстріли та не загинуть люди – ред.) немає, але є підстави для цього – тактичні й стратегічні. На тактичному рівні це праця, зокрема нашої делегації, яка полягає в тому, щоб за посередництва ОБСЄ добиватися від російської сторони припинення провокацій і взяття на себе політичної відповідальності за те, що відбувається.

На вищому рівні такою умовою є домовленості в рамках "нормандського формату" — президент Росії Путін гарантував, що ці домовленості будуть виконуватися. Тобто ті бойовики на окупованих територіях Донбасу, які порушують домовленості, вони порушують і слово президента Росії Путіна, яке він дав у Парижі, що зафіксовано у протоколі на зустрічі на найвищому рівні. І ми делікатно вказуємо на це російській стороні, що ви не виконуєте домовленості, які взяв на себе ваш президент на найвищому рівні.

Це на них сильно впливає, вони задумуються. І що ми сьогодні бачимо – жодного пострілу на лінії розмежування після вчорашнього засідання. Ми вбачаємо, що це результат цього позачергового засідання ТКГ, на якому ми жорстко поставили питання порушення режиму припинення вогню", — сказав він.

За минулу добу російські найманці на Донбасі п'ять разів порушили режим припинення вогню, загинули двоє українських військовослужбовців, ще двоє дістали поранень. Зокрема, за даними штабу Операції об'єднаних сил, з початку доби 30 жовтня збройні формування РФ двічі порушили режим припинення вогню.

Україна ініціювала екстрене засідання підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: