fbpx
Сьогодні
14:19 30 Жов 2020

Тупицький запевнив, що рішення КСУ не руйнують антикорупційну систему та пояснив, що глава НАБУ Ситник є заручником ситуації

English version here

Фото: УНІАН

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький вважає, що Артем Ситник як директор Національного антикорупційного бюро став заручником ситуації, бо його призначили у неконституційний спосіб.

Про це Тупицький сказав під час брифінгу 30 жовтня.

"Чи має він (Ситник – ред.) право працювати після рішення Конституційного Суду? Я хочу зразу сказати – справа не в Ситнику, він заручник ситуації, бо був призначений у неконституційний спосіб із перевищенням повноважень, нехай вибачає мені Петро Олексійович Порошенко, тому що він призначав, але я, можливо, його розумію – він діяв у спосіб той, в яких умовах після Революції Гідності знаходився", – сказав Тупицький.

Він припустив, що огріхи в антикорупційному законодавстві з'явилися в післяреволюційний період у силу необхідності.

"Зараз її немає, країна не може жити з частково чи повністю неконституційними законами, це все призведе до того, що такі справи потраплять у суд", – сказав Тупицький.

Він додав, що за законодавством виконувати обов'язки голови НАБУ може його заступник.

Також Олександр Тупицький сказав, що рішення у справах, що стосуються антикорупційних органів України, і які перебувають у КС, будуть такі, щоб антикорупційна система зберігалася.

"Щодо системи антикорупційних органів, то рішення суду і по НАБУ, і, можливо, по інших справах, будуть такими, щоб ця система зберігалася, це дуже важливо. І я це кажу не на майбутнє, щоб вас запевнити, а тому що ми вже так діяли", – сказав голова КС.

Він також прокоментував рішення Конституційного суду від 16 вересня, коли Велика палата КС визнала неконституційними окремі положення закону "Про НАБУ".

Суд тоді вказав, що ВР має невідкладно привести положення законодавства відповідно до цього рішення, і що положення закону, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня його ухвалення.

"3 місяці — цей строк був погоджений і був достатній для парламенту, щоб це зробити. 6 — можна було 6, 9 — можна було 9. Це все погодження, але не занадто великий строк і не занадто малий. Зрозуміло, що за місяць нічого не зробиш", – поінформував Тупицький.

Як повідомлялося, 28 серпня КСУ визнав неконституційним указ президента про призначення Ситника директором НАБУ.

У травні 2020 року до КС надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності Указу Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

Автори подання, серед яких Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Віктор Медведчук, Андрій Деркач та інші, вважають, що Президент незаконно призначив Ситника директором НАБУ, оскільки у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: