fbpx
Сьогодні
12:34 30 Жов 2020

Голова КСУ прокоментував інформацію про наявність землі у Криму: "Я готовий відповідати, якщо помилки якісь я допустив"

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький запевнив, що не вніс в декларацію земельну ділянку в Криму, бо не знав, як це зробити у зв'язку з окупацією Росією півострова, а анексії він не визнає.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

"Чого я не вніс у реєстр? Я до цього часу не знаю, як це зробити", – сказав Тупицький.

Він пояснив, що для того, аби внести земельну ділянку в декларацію, потрібні підтверджуючі документи, але "не було ніякого ні договору, ні дарування".

"Я думав, що "Схеми" змонтують якийсь матеріал, який буде провокаційного характеру. Коли я почитав матеріал, я подякував їм за об'єктивність, усе правильно вказано: 126 кв. м, тобто одна сотка і 26 десятих", – зазначив голова КС.

За його словами, отримана земельна ділянка приватизувалася ще до окупації Криму Росією, а коли сталася анексія, українські й російські кадастри "наклалися і прийшло змішування меж".

Тупицький додав, що у нього на той час уже був будинок, а сусід поруч тільки будував.

"Виникли проблеми в розмежуванні, так не повинно було залишатися. Працювали над цим питанням юристи. У 2018 році був правочин. У 2018 році я – нев'їзний на територію нашого Криму, тому що я – суддя доповідач у справі про територіальну цілісність України, по мені порушена кримінальна справа в РФ, і на будинок, земельну ділянку – там інших немає, в такому випадку про це майно (що фігурує у ЗМІ — ред.) про яке йде мова, введені економічні санкції", – підкреслив голова КС.

За його даними, питанням займалися юристи і врегулювали розмежування шляхом створення правочину – договору купівлі-продажу.

При цьому голова КС запевнив, що не визнає анексію Росією Криму.

"Я готовий відповідати, якщо десь помилки якісь я допустив, то я готовий їх виправляти. Ми ж живемо у цивілізованому світі. Якщо помилки, які порушують закон, то за них також треба нести відповідальність. Це аксіома", – сказав Тупицький.

Він зазначив, що обставини склалися так, що у декларацію він мав би внести певні відомості про те, що це за ділянка, її кадастровий номер та інші дані, а це означає, що його будинок у Криму Росія може просто знести.

"Єдина моя, напевно, провина у тому, що я не звернувся до органів НАЗК, щоб вони мені роз'яснили, як це мені зробити, але я так вважаю, як юрист, навряд чи вони можуть мені правильно пояснити за таких обставин", – заявив голова КС.

Як повідомлялося, ЗМІ нещодавно оприлюднили інформацію про те, Голова Конституційного Суду Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз Автономної республіки Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством. При цьому він не відобразив інформацію про землю у своїй декларації про майно та доходи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: