fbpx
Сьогодні
15:42 29 Жов 2020

"Безвізу з ЄС бути!" - віцепрем'єр Стефанішина запевнила, що позбавити Україну безвізу не вдасться

Ольга Стефанішина

Силам, які прагнуть зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України та позбавити українців безвізового режиму з ЄС, не вдасться досягти своїх цілей.

Про це йдеться в заяві віцепрем'єр-міністра – міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної щодо рішення Конституційного Суду, розміщеній у Фейсбуці.

"Безвізу з ЄС бути! Є сили всередині країни, зацікавлені в тому, щоб зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України, і водночас позбавити українців безвізу. Запевняю, їм це не вдасться!" – зазначила Стефанішина.

Вона наголосила, що обставини, у яких приймалися нещодавні рішення Конституційного Суду, викликають питання та обурення.

На її думку, це ще один сигнал, що реформа судової гілки влади, над якою зараз триває робота з Венеційською комісією, має бути доведена до логічного завершення.

Віцепрем'єр-міністр нагадала, що президент Володимир Зеленський збирає 29 жовтня термінове засідання РНБО задля вирішення відповідних питань, а також уже заявив, що він скористається своїм правом законодавчої ініціативи для відновлення ефективної роботи системи електронного декларування та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Крім того, підкреслила Стефанішина, зі свого боку уряд також вживає заходів, які унеможливлять зупинення уже розпочатих реформ, включаючи ті, що є основою для нашої європейської та євроатлантичної інтеграції України.

"Нагадую, що цей курс України до ЄС і НАТО є остаточним, невідворотним і закріплений в Конституції України", – наголосила Стефанішина.

Заява Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної щодо рішення…

Posted by Офіс Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції on Thursday, October 29, 2020

Раніше ЗМІ повідомили з посиланням на текст листа посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу Стефанішиної, що в Європейському Союзі стурбовані останніми рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів, що може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму.

Нагадаємо, шо Конституційний суд у своєму рішенні від 27 жовтня вказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування — "надмірне покарання".

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

29 жовтня НАЗК заявило, що Конституційний Суд позбавив його доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади, а відтак – заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: