fbpx
Сьогодні
19:16 29 Жов 2020

У Зеленського пояснили, що робитиме президент з рішенням КСУ

English version here

Фото: ОПУ

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк пояснив, яким чином Володимир Зеленський може діяти щодо рішення Конституційного суду про скасування системи електронного декларування.

Про це пише "Україна 24". 

"…Президент нетерпимий до проявів корупції як такої. Відповідно, коли КСУ з якоїсь причини, ми поки не будемо розбирати цю причину, тому що поки йде формат діалогу, діалогу в суспільстві, ми намагаємося зрозуміти причини, що спонукали в такому екстремальному, екстреному режимі КСУ ухвалити дане рішення, яке явно йде врозріз з очікуваннями суспільства. Так ось, президент повинен відреагувати на те, що провокує суспільство на протестні настрої, на масові протестні настрої. Більш того, те, що повертає нас назад туди, звідки ми вже пішли", – сказав радник.

За словами Подоляка, засідання РНБО в такому випадку виправдано.

"Логіка президента дуже проста. Він зобов'язаний зібрати, коли виникають такі ризики для національної безпеки, РНБО в широкому складі і обговорити… на цьому засіданні має бути дана політико-правова оцінка того, що робить КСУ", – сказав Подоляк.

Радник керівника Офісу президента зазначив, що президент може використовувати кілька інструментів.

"Після цього у президента є такі інструменти. Перший інструмент – це пакетні законопроекти, які зможуть внести зміни в ті закони, які послужили базою для вирішення КСУ, і повернути електронне декларування для чиновників будь-якого рангу. Другий напрямок – КСУ, який приймає подібні рішення, які є провокаційними по своїй суті, і створює в суспільстві атмосферу певної недовіри державі як інституту, з яким суспільство домовилося про нові правила гри, то відповідно необхідно реформування КСУ як такий. Тобто нам потрібні інші закони, що регламентують роботу КСУ", – сказав Подоляк.

Разом з тим він назвав ситуацію "практично безвихідною".

"На сьогоднішній день, якщо ми бачимо, що КСУ приймає якісь дивні рішення, і ці рішення можуть мати конфлікт інтересів, тобто вони, наприклад, приймаються в інтересах якоїсь політичної групи або окремих суб'єктів, то відправити у відставку суддю КСУ можна тільки рішенням самого КСУ двома третинами голосів. Це практично безвихідна ситуація", – сказав радник.

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: