fbpx
Сьогодні
10:51 29 Жов 2020

Рішення КСУ створює серйозну проблему для відносин з міжнародними партнерами, - глава МЗС

English version here

Фото Reuters

Рішення Конституційного Суду щодо скасування статті про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення створює серйозну проблему для відносин України з міжнародними партнерами.

Президент і уряд наразі шукають шляхи виходу із ситуації, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу.

"Учорашнє рішення Конституційного Суду створює серйозну проблему, проблему не лише для внутрішнього розвитку України, але і для наших відносин з партнерами, які сприяли створенню антикорупційної інфраструктури в Україні", – сказав він.

Водночас Кулеба запевнив, що Президент і Кабмін, у тому числі МЗС, "абсолютно рішуче і принципово" налаштовані на подолання наслідків проблеми, створеної рішенням Конституційного Суду.

"Ви вже незабаром побачите конкретні кроки у цьому напрямку", – пообіцяв міністр.

За його словами, завдання МЗС у цій ситуації – спільно з нашими партнерами знайти оптимальні шляхи розв'язання створеної проблеми й забезпечити, щоб антикорупційна інфраструктура в Україні діяла належним чином.

"Ми будемо робити це не тому, що від нас це хтось просить ззовні. Ми робитимемо це тому, що боротьба з корупцією відповідає українським інтересам, інтересам українського народу, зміцненню добробуту українців та подальшого руху України шляхом європейської інтеграції", – підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, шо Конституційний суд у своєму рішенні від 27 жовтня вказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування — "надмірне покарання".

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: