fbpx
Сьогодні
15:08 29 Жов 2020

Разумков сказав, що парламент і президент швидко відреагують на ситуацію з КСУ

Парламент і президент швидко відреагують на ситуацію щодо рішення Конституційного Суду про визнання неконституційними окремих положень Закону "Про запобігання корупції" та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Про це заявив журналістам голова Верховної Ради Дмитро Разумков перед початком робочої програми візиту до ФРН.

«Думаю, буде достатньо швидкою реакція як з боку парламенту, так і з боку Президента, і ми будемо вирішувати, найімовірніше, на законодавчому рівні, доопрацьовувати ті механізми, які є сьогодні, для того щоб ця система продовжувала працювати. Ми будемо це у достатньо швидкому режимі вирішувати, тому що дозволити собі сьогодні її зруйнувати не може ні влада, ні держава в цілому», – наголосив спікер.

За його словами, це особливо важливо з огляду на заяву НАЗК про те, що це рішення КСУ блокує призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів. Це паралізує вертикаль місцевого самоврядування, а в умовах децентралізації призведе до розбалансування вертикалі влади в державі, переконаний голова ВР.

Водночас він назвав «неприпустимим» тиск на будь-яку гілку влади, в тому числі судової.

«Але якщо виходити з антикорупційної реформи, вона для держави більш ніж важлива», – зазначив Разумков.

Голова ВР наголосив на тому, як важливо зберегти досягнення останніх років, щоб зробити систему боротьби з корупцією більш відкритою.

«Це все маленькі, але важливі кроки для досягнення головної мети – подолання корупції в державі Україна», – підкреслив спікер.

Нагадаємо, шо Конституційний суд у своєму рішенні від 27 жовтня вказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування — "надмірне покарання".

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

29 жовтня НАЗК заявило, що Конституційний Суд позбавив його доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади, а відтак – заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: