fbpx
Сьогодні
14:21 29 Жов 2020

"Конституційний Суд діяв упереджено", - представник Зеленського в КС розкритикував рішення про декларування

Фото: ukrinform.ua

Представник президента у Конституційному Суді Федір Веніславський вважає юридично слабко вмотивованим рішення КС про визнання неконституційною статті 366-1 Кримінального кодексу щодо покарання за недостовірне декларування.

Про це він заявив у ексклюзивному коментарі Укрінформу.

«Якщо системно вивчити аргументацію, наведену в мотивувальній частині, подивитися резолютивну частину, то аргументація не дозволяє неупереджено сказати, що рішення Конституційного Суду України є обґрунтованим. Юридичної аргументації, юридичного обґрунтування, які б дали можливість ухвалити саме таке рішення, на моє переконання, не було.

Тому, безсумнівно, Конституційний Суд діяв упереджено, більше того, як уже відомо, в рамках реального конфлікту інтересів, оскільки кілька суддів КС перебували в процесі перевірок і притягалися до відповідальності за антикорупційними нормами закону, які вони визнали неконституційними. Тому, безсумнівно, рішення юридично слабко вмотивоване. Говорити, що воно правове, дуже складно», – зазначив Веніславський.

Водночас він не виключає, що ухвалення відповідного рішення КС матиме негативні міжнародно-правові наслідки, оскільки представники Європейського Союзу вже направили офіційний лист уряду України, в якому йдеться про те, що «ставитиметься питання про зупинення безвізового режиму, про інші форми співпраці України та ЄС».

«Але я думаю, найближчим часом, можливо, навіть сьогодні, буде Президентом ініційовано законопроєкт, який виправить ситуацію, і я думаю, що негативні наслідки міжнародно-правового характеру і припинення співпраці з нашими міжнародними партнерами завдяки діям президента не настануть», – додав Веніславський.

Окрім того, він підкреслив, що рішення КС заблокувало всю кадрову політику як на рівні державної служби, так і на рівні служби в органах місцевого самоврядування.

«Окремі положення закону про запобігання корупції після визнання їх неконституційними втратили чинність із 27 жовтня. Одне з таких положень було про доступ до декларацій державних службовців, проведення спеціальних перевірок, які неможливі без аналізу декларацій. А тому без такої обов'язкової умови призначення на державні посади та посади в органи місцевого самоврядування як проведення спецперевірки ніхто призначений на них не може бути», – уточнив представник президента в КС.

Нагадаємо, шо Конституційний суд у своєму рішенні від 27 жовтня вказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування — "надмірне покарання".

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

 

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: