fbpx
Сьогодні
12:54 29 Жов 2020

Глава НАБУ заявив, що судді КСУ діяли у стані конфлікту інтересів

Фото: uacrisis.org

Рішення Коституційного Суду від 27 жовтня щодо неконституційності окремих положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу, не відповідає закону. Зокрема, судді КСУ, ухвалюючи це рішення, діяли у стані реального конфлікту інтересів.

Як передає Укрінформ, про це заявив директор НАБУ Артем Ситник на онлайн-презентації дослідження Transparency Ukraine "Спроможність антикорупційних інституцій".

"Це рішення абсолютно, мені здається, не відповідає ні духу, ні нормам закону. І судді, які його виносили, діяли у стані конфлікту інтересів", – зазначив Ситник.

При цьому, він висловив припущення, що подібне рішення, яке фактично блокує антикорупційну реформу, буде не останнє.

У серпні 2020 року до КС було направлене подання 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу. Мова йде про електронне декларування, спецконфіскацію і оновлену ст. 368-5 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Нагадаємо, шо Конституційний суд у своєму рішенні від 27 жовтня вказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування — "надмірне покарання".

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах.За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Своєю чергою, Конституційний суд заявив про "постійний тиск" з боку антикорупційних органів.

 

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: