fbpx
Сьогодні
21:52 27 Жов 2020

ЗМІ дізнались деталі рішення КСУ щодо антикорупційної реформи

Конституційний суд України (КСУ) на закритому засіданні 27 жовтня визнав невідповідними Конституції тільки два пункти з подання депутатів від ОПЗЖ про неконституційність антикорупційного законодавства.

Так, за даними джерел ZN.ua зі складу Конституційного суду, КСУ визнав не відповідною Основному закону статтю 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування). Але при цьому КСУ скасував тільки кримінальну відповідальність за недостовірне декларування чиновників і депутатів, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну.

«Що важливо – судді КСУ не визнавали неконституційною незаконне збагачення і не скасовували електронне декларування. Тобто, кримінальна відповідальність залишається. Також як і раніше зберігається електронне декларування чиновників», – підкреслило джерело.

Також КСУ проголосував за визнання неконституційними повноваження Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК). Таке рішення винесено через призму того, що нібито контролюють повноваження НАЗК порушують незалежність судової гілки влади в Україні.

«Усі питання, які внесені за поданням депутатів, будуть винесені в окреме провадження, яке, буде відкладено «в довгий ящик» або ж взагалі закрите», – уточнило джерело.

ЗМІ зазначає, що у зв'язку з прийняттям КСУ такого рішення, безліч відкритих кримінальних справ, зокрема, в НАБУ будуть закриті. Наприклад, це безпосередньо торкнеться проваджень по колишньому міністру Ігорю Насалику, меру Одеси Геннадію Труханову та іншим.

Водночас в Конституційному суді знаходиться на розгляді звернення Верховного суду, який попросив КСУ розтлумачити, чи потрапляє в випадки порушення законодавства про несвоєчасне декларування президент. У Конституції чітко прописано, що кримінальної відповідальності глави держави за таку провину не передбачено. У цьому випадки звернення Верховного суду стосується адміністративної відповідальності.

Раніше Лещенко заявив, що Конституційний суд України (КСУ) прийняв рішення за поданням депутатів ОПЗЖ і "За майбутнє" та скасував антикорупційну реформу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: