fbpx
Сьогодні
22:50 27 Жов 2020

У Вільнюсі планують переробляти жир з ресторанів і кафе в електроенергію

Фото: vilnius.lt

У Вільнюсі планують запустити перероблення харчового жиру з закладів громадського харчування у біогаз для виробництва електроенергії.

Проєкт, який дозволить ефективно утилізувати 500 тонн жиру на рік, реалізує найбільша водогосподарська компанія Литви – Vilniaus Vandenys, передає sputniknews.

"Змішані зі стічними водами харчові жири у міській каналізації накопичуються на стінках труб, забивають їх і призводять до аварій, – зауважують у компанії. – Однак є спосіб ефективно використовувати ці відходи для отримання у рік понад 400 кубометрів біогазу для виробництва близько тисячі кіловат-годин "зеленої" електроенергії".

Проєкт стане корисним і підприємствам громадського харчування, і міському населенню, і природі.

"Сьогодні ресторани та кафе скидають у каналізацію жир, що утворюється під час виробництва, не маючи альтернативи, – сказав генеральний директор Vilniaus Vandenys Маріус Швайкаускас. – Однак якщо ми збиратимемо ці відходи, то підприємства громадського харчування отримають можливість діяти відповідально і робити свій внесок у збереження навколишнього середовища".

Наразі розраховується, скільки підприємств громадського харчування у Вільнюсі можуть здавати використаний жир, яка кількість буде збиратися, а також проводиться оцінка наявного обладнання та його місткості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: