fbpx
Сьогодні
23:30 26 Жов 2020

Вчені NASA знайшли воду на Місяці

Фото Reuters

Вчені вперше зафіксовані молекули води на супутнику Землі. Обсерваторія SOFIA запропонувала новий спосіб поглянути на Місяць

Стратосферна обсерваторія NASA інфрачервоної астрономії (SOFIA) вперше підтвердила, що існує вода на залитій сонцем поверхні Місяця. Це відкриття вказує на те, що вода може бути розподілена по місячній поверхні, і не обмежується холодними, затіненими місцями, повідомили в понеділок представники NASA.

SOFIA виявила молекули води (H2O) в кратері Клавій, одному з найбільших кратерів, видимих з Землі, розташованому в південній півкулі Місяця. Попередні спостереження поверхні Місяця виявили деяку форму водню, але не змогли виявити різницю між водою і її близьким хімічним родичем, гідроксилом (OH).

"Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим з телескопа SOFIA", – повідомив у своєму Твіттері голова агентства Джим Брайденстайн. "Ми поки не знаємо, чи зможемо ми використовувати її як ресурс. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів в рамках програми Artemis (по висадці американських астронавтів на Місяць у 2024 році)".

 У 2018 році NASA заявило, що на Місяці, безсумнівно, є вода, однак розміри її запасів до кінця не досліджені. Свіже відкриття зроблене в рамках досліджень, що проводилися на стратосферній німецько-американській обсерваторії SOFIA, яка розміщується на борту літака Boeing 747.

Науковий співробітник Центру космічних польотів імені Годдарда Кейсі Хоннібалл, яка вивчає дані про можливі запаси води на Місяці, сказала, що на сонячній стороні Місяця в рамках досліджень, що проводилися з використанням обсерваторії SOFIA, були вперше зафіксовані молекули води.

Раніше вважалося, що вода на Місяці може перебувати в кратерах на її зворотній темний бік, який не піддається сонячному нагріву.

В рамках програми NASA Artemis ("Артеміда") у 2024 році планується повернення американських астронавтів на Місяць і проведення досліджень в районі її Південного полюса, де повинні знаходитися запаси води у вигляді льоду.

У NASA розповіли, що ці запаси можуть стати ключовим ресурсом для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: