fbpx
Сьогодні
23:12 26 Жов 2020

В Єгипті акула напала на українських туристів. 12-річний хлопчик потрапив у реанімацію: він втратив руку

В Єгипті під час снорклінгу на відпочинку акула покусала туристів з України – матір та її 12-річного сина. Хлопчик потрапив до реанімації, лікарі не змогли врятувати його поранену руку.

Про це повідомили у пресслужбі Державного агентства розвитку туризму України.

За даними відомства, дитина вже перенесла одну операцію, на 27 жовтня запланована ще одна.

«На жаль, це не перший випадок, коли попри застереження туроператорів та заборони, відпочиваючі за межами готелю купують у місцевих екстремальні тури. Вони навіть не знають, що для цього потрібний окремий страховий поліс», — наголосили у Держагентстві.

У відомстві повідомляють, що лікування постраждалих туристів взяв на себе уряд Єгипту, а посольство України перебуває на звʼязку з рідними постраждалих.

Туроператор Join Up уточнив, що трагічний випадок стався напередодні у Шарм-ель-Шейху — під час занурення на території заповіднику «Рас Мохаммед», де зупинка екскурсійних яхт заборонена.

«Матір та її 12-річного сина покусала акула. Травми також отримав інструктор, який проводив екскурсію. За наданою нам приймаючою стороною інформацією, туристи придбали у третіх осіб (не у туроператора чи його партнерів) послугу занурення з аквалангом з екскурсійних яхт. Згідно з інформацією з відкритих джерел, починаючи з 1 листопада 2019 року такі послуги заборонені на курортах Синаю з метою збереження підводної екосистеми», — повідомили у туроператора.

В Join Up стверджують, що спочатку туристи звернулися до гіда у готелі для придбання такої екскурсії, але їм відмовили. Тоді вони придбали послугу «у третіх осіб поза межами готелю».

«Всі постраждалі перебувають у лікарні. За наявною у нас від приймаючої сторони інформацією, їм надається вся необхідна медична допомога. Матір отримала глибокі рани від укусів. Дитина втратила частину руки нижче ліктя. Обоє вже прооперовані», — повідомили у туроператора.

акула напала

Як пише Mzungu Msafiri,  поблизу Шарм-ель-Шейха сталась трагедія з двома нашими співвітчизниками. Туристи з України плавали з маскою та трубкою в забороненому для таких занять місці (згідно інших джерел, здійснювали ознайомче занурення з аквалангом, не будучи сертифікованими дайверами) і були атаковані пелагічною (океанічною) акулою. 14-річний хлопчик втратив ногу і частину стегна. Його мати була поранена, але без каліцтва. Обоє в лікарні. Стан матері стабільний, за життя хлопчика боряться. (upd: керівництво госпіталя сповістило, що втрати кінцівки у дитини немає)

Ось що відомо наразі:

  1. Рік тому на південному Синаї були заборонені будь-які занурення несертифікованих дайверів і снорклерів (плавання з маскою і трубкою) з човнів: https://profi.travel/news/44101/details 
  2. Крім того, є перелік дайв сайтів, де снорклінг був заборонений завжди. В цей список входить, зокрема Shark and Yolanda Reef в заповіднику Ras Mohammed поблизу Шарма, де і сталась трагедія.
  3. В порушення заборони на занурення на рифі Shark and Yolanda та в порушення заборони на занурення снорклерів та інтро-дайверів з човнів, деякі туроператори продовжують возити на цей риф туристів.
  4. В цей раз обхід заборон виявився трагічним. На туристів, які займались снорклінгом напала 3-метрова акула. Судячи з одного з джерел – це або акула Мако, або океанічна білопіра акула, які рідко приходять до континентальних рифів, але іноді зустрічаються на рифах в відкритому морі. На відміну від рифових акул пелагічні акули (зокрема Мако та океанічна білопіра), іноді проявляють неспровоковану агресію. Саме тому, місця, де вони водяться дозволено відвідувати лише сертифікованим дайверам, у супроводі гідів, які мають у себе захист проти акул та спеціально навчені протиакулючому захисту. Крім того, самих дайверів інструктують про правила поведінки. При появі акули – збиватись у групу, займати вертикальне положення в воді, притискатись до стінки рифу. Зрозуміло, що снорклери не можуть фізично побачити акулу під водою, не говорячи про виконання правильних дій при її появі.
  5. Вчорашня акула напала на групу снорклерів, які плавали з човна на Shark and Yolanda Reef. Спочатку на дорослого чоловіка, який відбився ластою. Потім вона напала на 14-річного хлопчика і відкусила йому ногу та шматок стегна нижче сідниць. Мати і гід кинулись на допомогу, акула атакувала і їх, але там травми менш серйозні.
  6. Хлопчик у важкому стані в лікарні. Мама і гід в стабільному стані теж в лікарні.
  7. Допуска до палат немає, все охороняє поліція.

Судячи з усього – 90% вини в ситуації на місцевому туроператорі, якого туристи знайшли на вулиці, та гіді, які в обхід всіх заборон вивезли туристів на снорклінг. 10% провини на матері, яка полізла плавати на рифі з назвою "акулячий", навіть не подумавши загуглити чому він так називається. Не виключаю можливості також, що туристи знали про заборону, але уломали гіда покупатись у відкритому морі (upd. цю версію підтвердив український туроператор. Туристам відмовили в такій екскурсії в готелі, розказавши про заборону. Вони знайшли більш сговорчіву контору на вулиці).

Прості правила поведінки у морі:

  1. Море – нерідне для людини середовище. Входіть в нього з повагою та обережністю
  2. Це відповідальність гіда попередити вас про те, чи занурення безпечне і чи воно дозволено. Але за наслідки помилки гіда платити вам. Тому це ВАША відповідальність робити незалежне дослідження, чи занурення безпечне і чи є якісь заборони.
  3. Якщо гід каже, що купатись чи занурюватись не можна – це та точка, де треба зупинитись. Ніяких уламувань, хабарів, собачих очей. Ця заборона є з певної причини.
  4. Відпочиваючі на поверхні (снорклери, купальщики, серфери) не мають жодного контролю за тим, що відбувається навіть в 50 см під ними. З цієї точки зору, вони є абсолютно незахищеними не лише проти атак акул, але й проти укусів медуз, чи уколів крилаток. Саме тому, снорклінг, купання, серфінг – лише у дозволених місцях і лише якщо ви бачите, що це саме робить багато людей.
  5. Якщо ви маєте хоч найменший сумнів у безпечності сайта, свій фізичний стан і свою здатність впоратись із складностями у воді, не варто іти до води. Море не пробачає нерозважливих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: