fbpx
Сьогодні
15:10 25 Жов 2020

Як проходять місцеві вибори в Україні: в "ОПОРІ" розповіли про перші підсумки

Фото Reuters

Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила явку виборців на місцевих виборах 2020 по станом на 12:00 — вона склала 13,5%.

Про це повідомляє пресслужба ГМ ОПОРА.

При цьому похибка становить 1,25%.

Явка виборців на місцевих виборах

Місцеві вибори 25 жовтня відбуваються в кращих умовах, ніж вибори до Верховної Ради в 2019 році. Спостерігачам на дільницях майже не перешкоджали, і вони могли стежити за виборчим процесом.

Про це повідомила координаторка руху «ОПОРА» Ольга Айвазовська під час онлайн-брифінгу 25 жовтня, повідомляє Громадське.

За її словами, проблем спостерігачі руху не зафіксували на 98,8% із 29084 виборчих дільниць. Зокрема, на майже 86% дільниць цілком за законом стартували засідання дільничних комісій, а на понад 90% був присутній кворум і вівся протокол, як цього вимагає законодавство.

Водночас майже 19% виборчих дільниць почали голосування не о 8:00, а раніше або пізніше. Айвазовська наголосила, що цей показник є кращим навіть порівняно з останніми виборами.

Крім того, 1,14% дільниць не відкрилися до 8:30 — передусім через затримку у проведенні ранкового засідання чи проблеми з бюлетенями.

Загалом же, як підсумувала координаторка «ОПОРИ», показники щодо дільниць є «дуже хорошими», і спостерігачі могли стежити за виборчим процесом.

В Україні у неділю, 25 жовтня, тривають місцеві вибори. Вперше вони відбуваються за новим виборчим законодавством. Дільниці відкрилися о 8 годині та працюватимуть до 20-ої.

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

місцеві вибори 2020

Фото Reuters

В декількох регіонах України на виборчих дільницях фіксують недостачу бюлетенів для голосування, повідомляє громадянська мережа "ОПОРА"

Згідно з даними ОПОРИ, такі порушення станом на 13:30 спостерігаються в кількох регіонах України.

На Вінниччині не дорахувалися 186 бюлетенів. На дільниці №051240 у селі Морозівка, дали вдвічі менше бюлетенів, ніж потрібно. Члени місцевої ДВК кажуть, що їм дали 145 бюлетенів замість необхідного 331-го.

"Ми не розписувалися за те, що ми получили і скільки нам дали. Сказали, що довезуть. Ми сказали, що не вистачає, але їх так і не довезли. До останнього дня обіцяли, що додадуть… Я дзвонив на гарячу лінію, але там трубки ніхто не взяв. Кажемо виборцям, що немає бюлетенів", – сказав голова ДВК у коментарі ОПОРІ.

На Чернігівщині зникло 100 бюлетенів. Комісія виявила нестачу двох пачок бюлетенів по 50 в кожній. Тому комісія не відкрила приміщення для голосування о 08:00 та зателефонувала до поліції. Виборці чекали під дільницею, утворилася черга з охочих проголосувати.

"Я не можу навіть сказати, пояснити, яким чином вони зникли. Спочатку я починала роздавати, а потім помічаю, що чогось не вистачає. Почали перераховувати – немає. У нас 526 виборців і у нас ніколи не було 100% явки та я думаю, що вистачить бюлетенів", – повідомила ОПОРІ голова ДВК №740811 Клімова Анжеліка.

В Ужгороді не знайшли 500 бюлетенів. Станом на 8:30 25 жовтня за інформацією голови Ужгородської міської ТВК, пачка бюлетенів не знайшлася. У комісії припускають, що проблема виникла внаслідок помилки друкарні, яка не надрукувала потрібну кількість.

На Прикарпатті зіпсували 1481 бюлетень. Це сталося тому, що ДВК отримала на дільницю бюлетені з помилкою: в територіальному списку "Радикальної партії Олега Ляшка" двічі повторювалася цифр 8. Замість того, щоб погасити бюлетені з реальною помилкою, ДВК погасила інші бюлетені, в яких не було допущено помилок.

Додамо, факти нестачі бюлетенів вказані станом на 13:30, ОПОРА продовжує фіксувати порушення на виборчих дільницях. Нестача бюлетенів – не єдиний вид порушень виборчого процесу. Відтак, в різних регіонах фіксують незаконну агітацію, відсутність кабінок для голосування, видачу бюлетенів без паспортів, підміну бюлетенів між округами тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: