fbpx
Сьогодні
10:33 24 Жов 2020

Всесвітній день кліматичних дій: що ми можемо зробити заради Планети

Уже 11 років поспіль 24 жовтня відзначається Міжнародний день дій для захисту клімату з метою привернути увагу суспільства до низки руйнівних наслідків через глобальне потепління. Щороку в багатьох містах Україні та в інших країнах проходить марш за клімат із гаслами врятувати нашу планету від неминучих катастроф. Закликаючи соціум до переходу на відновлювану енергетику, використанню багаторазових або здатних до перероблення матеріалів, ми досить часто уникаємо відмови від споживання продуктів тваринного походження. 

На перший погляд, тип харчування не має жодного відношення до кліматичних змін. Зазвичай, ми асоціюємо глобальне потепління з надмірним використанням пластику чи вирубкою лісів. Проте навіть знеліснення пов'язане з продуктами тваринного походження, адже зазвичай ліси вирубують із метою збудування пасовищ для тварин і плантацій для сільськогосподарських потреб. 

Організація Об'єднаних Націй у звіті за 2020 рік наголосила, що концентрація парникових газів у атмосфері побила новий рекорд навіть попри економічні кризи, спричинені пандемією. Викиди парникових газів у атмосферу спричиняють кліматичні зміни: часті природні пожежі як наслідок посухи, високий рівень морів через танення льодовиків, більша кількість опадів у деяких регіонах, потужніші шторми та бурі, теплові хвилі, тощо. Середня температура на Землі стала вищою приблизно на 1 градус за Цельсієм, що має згубний вплив на всі екосистеми планети. Парниковий ефект, що виникає через вищі температури повітря, порушує колообіг води, спричинюючи випаровування водойм. Доведено, що в майбутньому приблизно 3.2 мільярди людей проживатимуть на територіях з недостатньою кількістю води. 

Всесвітній день кліматичних дій

Проте як пов'язане веганство з парниковими газами? ООН підкреслює, що приблизно 37% викидів цих газів у атмосферу відбувається через харчову індустрію: велика рогата худоба, яка утримується на фермах для виробництва м'ясних і молочних продуктів, забруднює повітря викидами метану через свій травний процес. Корови, вівці та кози виробляють гази під час перетравлення їжі; парникові викиди також надходять із вигрібних ям, наповнених відходами від свиней, корів, а також інших тварин на фермах. Промислове тваринництво відповідальне за низку кліматичних змін, такі як знеліснення, забруднення води та повітря, посухи, втрата біорізноманітності. Рушійна сила вирубки лісів Амазонії, які вважаються «легенями» нашої планети, є необхідність великих територій для випасу худоби, що використовується для виробництва тваринних продуктів. За підрахунками вчених, приблизно 62% площі Амазонії, які постраждали від знеліснення, використовуються для випасу рогатої худоби з ферм. Якщо переважна більшість людей оберуть вегетаріанство чи веганство як тип харчування, ці території можна використати для відновлення природного біорізноманіття за допомогою висадки лісів. Ці площі також можна б було переробити на аграрні ферми, які мали б змогу постачати населення різними рослинними продуктами. Наразі приблизно третя частина цих земель використовується для культур, які додають до корму для худоби на фермах. Всесвітній рівень споживання м'яса та молочних продуктів досить росте, що призводить до негативних наслідків на стан нашої природи. У США, індустрія продуктів тваринного походження відповідає за 55% ерозії, 37% процентів використаних пестицидів і 50% антибіотиків. Слід додати, що транспортування продуктів із різних країн підвищує рівень викидів парникових газів також. Сільське господарство має масштабніші викиди парникових газів, аніж транспортна система всього світу. 

Окрім цього, варто звернути увагу на водний слід продуктів, які ми вживаємо при нашому типі харчування. Ця величина вказує, яка кількість води була витрачена для виробництва (за всі стадії) цього продукту. Якщо порівняти водний слід інгредієнтів рослинної та тваринної дієти, можна прослідкувати, що набагато більша кількість води була витрачена під час виготовлення продуктів тваринного походження. Насамперед це пов'язано з тим, що величезна кількість води потрібна для вирощування культур, що є необхідними складовими кормів. Наприклад, для виготовлення звичайного бургера в середньому витрачається 2000 літрів води. Ба більше, один кілограм м'яса потребує від 5000 до 20000 літрів води, проте для виготовлення одного кілограма пшениці використовується лише приблизно 1000 літрів води. Багато хто з нас, намагаючись бути екологічно свідомими, звертає увагу на кількість води, яку ми витрачаємо під час прийняття душу чи миття посуду. Проте варто пам'ятати, що кількість води, що необхідна для 50 ванн, потрібна для виробництва лише одного стейка. За такими підрахунками, людина, яка дотримується веганства, може зберегти до 80 000 літрів води за рік!

Дослідження від Оксфордського університету наголошує, що за підрахунками для 2050 року, вегетаріанство може врятувати 7.3 мільйони людей від смерті через заміну м'ясних продуктів на рослинні, що допоможе уникнути ожиріння. Цифри за веганською дієтою вражають навіть більше: уникнення 8.1 мільйонів смертей, а також зниження викидів газів на 70%! Один з авторів звіту підкреслює, що наш тип харчування має дуже потужний вплив на довкілля: «Те, що ми їмо, сильно впливає на наше здоров'я та навколишнє середовище. Незбалансований раціон із низькою кількістю фруктів і овочів, проте з великим вмістом м'яса, становить найбільшу загрозу здоров'ю глобально та локально. Окрім цього, харчові системи також відповідальні за більше, ніж четверту частину всіх викидів парникових газів, і тому є основною рушійною силою в змінах клімату». 

екологія

Екологічна свідомість важлива для кожного з нас. Своїм раціоном харчування ми можемо радикально вплинути на порятунок нашої планети. Кліматичні зміни вже демонструють свої негативні наслідки, тому дуже важливо усвідомити масштаб наявних проблем і необхідність стати більш екофрендлі (намагатися вчинити лише мінімальну шкоду своїми діями на стан екології). Для деяких повністю відмовитися від м'ясних або навіть усіх тваринних продуктів може бути занадто важко, тому пропонуємо вам спробувати лише зменшити їх кількість споживання у вашому раціоні. Наразі існує багато різних кампаній, головною метою яких є відмова від вживання м'яса лише протягом одного дня на тиждень. Наприклад, дуже розповсюдженим є рух «Понеділок без м'яса», який заохочує людей замислитися над типом харчування та своїм впливом на навколишнє середовище. Долучившись до руху, ви маєте змогу знизити кількість вживання м'яса приблизно на 14%, відмовившись від нього лише на один день на тиждень! В Україні кампанія «Здорово їмо» теж започаткувала проєкт «Рослинні понеділки», до якого можуть долучитися ресторани та кафе, аби збільшити попит на рослинні страви у своєму закладі, а також допомогти своїм відвідувачам урізноманітнити їжу рослинними опціями.

Глобальне веганство потребує величезних змін у мисленні соціуму, стародавніх традиціях і прийнятих нормах нашого сучасного світу. Проте кожен з нас має можливість переглянути власні цінності та своє ставлення до споживання продуктів тваринного походження з усвідомленням, який величезний поштовх до порятунку нашої екології ми робимо завдяки своєму типу харчування. Змінити власний раціон, впровадити нові звички в харчуванні та споживати більше етичної їжі допоможе 22-денна безкоштовна програма «Веган Челендж».

Авторка: Валерія Лукьянова, представниця кампанії «Веган Челендж»

Фото Unsplash

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: