fbpx
Сьогодні
14:26 24 Жов 2020

Держенергоефективності та Міненерго пропонують звільнити виробництво біопалива від податку СO2

Держенергоефективності спільно з Міністерством енергетики та Біоенергетичною асоціацією розробили законопроєкт, який передбачає звільнення підприємств, що виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди СО2

Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами заступника голови Держенергоефективності Юрія Шафаренко, у 2019 році Україна імпортувала 14,3 млрд куб.м газу, за що було сплачено близько $2,3 млрд. При цьому підприємства теплокомуненерго торік спожили 7,4 млрд куб.м газу на $1,2 млрд.

"Зважаючи на значний потенціал біоенергетики, ми маємо всі ресурси, щоб зменшити імпорт блакитного палива. Адже кожна гігакалорія теплової енергії, вироблена з вітчизняного біопалива, залишається в економіці країни. Тому спільно з Міненерго розробили цілу низку законопроектів, щоб створити сприятливі умови для використання місцевих видів палива. Один з них – звільнення біопалива від податку на викиди СО2", – цитує пресслужба слова Шафаренка.

Зазначається, що на сьогодні підприємства, які генерують енергію та спалюють біопаливо, є платниками податку за СО2. Але це не відповідає світовій практиці, оскільки біопаливо вважається СО2-нейтральним паливом, адже при його спалюванні утворюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

У пресслужбі пояснили. що прийняття розробленого законопроєкту сприятиме збільшенню потужностей, які виробляють енергію з біопалива; зниженню ціни на енергію з біомаси; залученню іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва енергії з відновлюваних джерел; збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, створенню додаткових робочих місць; приведенню законодавства до загальноприйнятих світових практик, виконанню міжнародних зобов'язань, цілей щодо забезпечення сталого розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: