fbpx
Сьогодні
20:27 23 Жов 2020

Море Лаптєвих вперше в історії спостережень не замерзло в жовтні

Море вважається «фабрикою льоду».

Арктика перестала замерзати в звичний час. Море Лаптєвих, яке вважається «фабрикою льоду», не замерзло в жовтні, що є ще одним показником кліматичних змін, повідомляє «Популярная механика».

Море Лаптєвих

Море Лаптєвих омиває північно-західне узбережжя Сибіру. Зазвичай восени в ньому починає утворюватися лід, який взимку виносить в Північний Льодовитий океан. Вперше за всю історію спостережень цього року сезонний крижаний покрив не з'явився в морі Лаптєвих до кінця жовтня.

«Дивлячись на температуру поверхні моря, ми бачимо, що вона все ще на кілька градусів вище нуля. Це означає, що температура приповерхневого повітря також підвищена», – говорить старший науковий співробітник Національного центру даних по снігу і льоду в Колорадо Жюльєн Строве.

Море Лаптєвих

Море Лаптєвих працює як «крижана фабрика» через морські вітри, які сприяють утворенню морського льоду. Потім цей лід потрапляє в Північний Льодовитий океан і далі – в протоку Фрама на схід від Гренландії. Але підвищення температури, викликане діяльністю людини, призвело до скорочення арктичного морського льоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: