fbpx
Сьогодні
22:35 23 Жов 2020

У Києві на посаду мера зареєстровано 20 кандидатів: повний список

Photo rbc.ua

В Україні 25 жовтня відбудуться місцеві вибори, під час яких українці, серед іншого, обиратимуть міських голів. Київська територіальна виборча комісія зареєструвала 20 кандидатів у мери столиці.

Повний список претендентів на вказану посаду:

1. Кандидатка від "Слуги народу" Ірина Верещук

Ірина Верещук

У 2010 році Верещук стала мером міста Рава-Руська, що на Львівщині. Після того, як у 2013 році президент-утікач Віктор Янукович відмовився від євроінтеграційного курсу, вона закликала країни ЄС підписати окрему угоду про асоціацію з містом Рава-Руська. У 2015 році Верещук подала у відставку з посади міського голови.На парламентських виборах Верещук пройшла до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу". З 4 вересня до 15 листопада минулого року вона обіймала посаду представниці Кабінету міністрів у парламенті. Зараз Верещук є головою підкомітету з державної безпеки та оборони парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Кандидаткою в мери Києва від "Слуги народу" Верещук стала в результаті внутрішньопартійних праймеріз, на яких обійшла Олександра Дубінського, Миколу Тищенка, Олександра Качуру та Дмитра Гуріна.

Як писало ZN.UA, Верещук не така проста, якою хоче здаватися. Вона давно знайома з  Тарасом Козаком – власником телеканалів, які пов'язують із проросійським політиком Медведчуком. У Верещук, яка "чергує" на медведчуківських каналах, є свої резони "топтатися" в отрутоносних соратниках президента. Однак, за даними опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI), проведеного компанією Info Sapiens, кандидатуру Верещук на місцевих виборах підтримують 6% киян.

2. Чинний міський голова та кандидат від УДАРу Віталій Кличко

Віталій Кличко

Колишній всесвітньо відомий боксер обіймає посаду міського голови з 2014 року. У 2015 на місцевих виборах він балотувався від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", а в 2014 – від УДАРу.

Під час перемоги на дострокових виборах міського голови за Кличка проголосували більше половини киян. Влітку того ж року його призначений головою Київської міської держадмінісрації. Під час виборів 2015 року у другому турі за нього віддали голоси 66,5% киян. Під час цьогорічних місцевих виборах Кличко відмовився балотуватися від "Європейської Солідарності" та пішов на вибори від партії УДАР.

У січні цього року він представив генеральний план розвитку Києва, розрахований до 2040 року. Однак, у генплані експерти вгледіли бажання узаконити проблемні застройки міста. При цьому під кінець каденції мер Києва з 416 обіцянок, включно з передвиборними, виконав 226 (48%), провалив 146 (31%) і мусить ще реалізувати 101 (21%). При цьому за даними IRI, кандидатуру Кличка підтримують 47% жителів міста.

3. Кандидат від "Перемога Пальчевського" Андрій Пальчевський

Андрій Пальчевський

Андрій Пальчевський – це бізнесмен, телеведучий, власник київської медичної клініки Eurolab. в Уряді Миколи Азарова він був заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту. При цьому, за даними ЗМІ, бізнес Пальчевського пов'язаний із Росією, яка вже шість років веде проти України війну.

У липні Пальчевський заявив про створення власної партії під назвою "Перемога Пальчевського", а у вересні лідери політсили висунули її засновника кандидатом у мери Києва.

Зазначимо, що «Перемога» Андрія Пальчевського влучно стріляє в замовних соцопитуваннях, які з'являються в інтернеті. Опитування IRI показало, що Пальчевського підтримує 5% киян.

4. Кандидат від "Радикальної партії" Михайло Поживанов

Михайло Поживанов

Поживанов був народним депутатом Верховної Ради 2, 4, 5 та 6 скликань. У далеких 1994-1998 роках він обіймав посаду міського голови Маріуполя.

У 2007-2008 роках Поживанов був головою Держрезерву. В уряді Юлії Тимошенко – обіймав посаду заступника міністра економіки. Поживанов покинув цю посаду через відставку уряду.

У 2010-2014 роках він працював в Австрії. До України повернувся після Євромайдану в 2014 році.

У 2010 Служба безпеки України порушувала щодо Поживанова кримінальну справу. Тоді його звинувачували у вчиненні розкрадання державних коштів у сумі майже 35 мільйонів. У 2014 провадження закрили.

5. Самовисуванка Діана Гранцева

Діана Гранцева

Гранцева очолює організацію "Національна українська асоціація житла".  Вона заснувала та керує низкою організацій із обслуговування будинків, консультуванням з питань комерційної діяльності та діяльністю у сфері інформаційних технологій. Крім того, Гранцева є засновницею благодійної організації  "Екологія і ми" та благодійного фонду "Діани та Івана Гранцеви".

Чоловік кандидатки Іван Гранцев є адвокатом. Він був помічником у колишніх народних депутатів Андрія Портнова та Володимира Пилипенка. У 2011 році  Вячеслава Супруненка і Дениса Комарницького слідчі намагалися притягнути до відповідальності через нібито напад на Івана Гранцева.

6. Кандидат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко

Олексій Кучеренко

Кучеренко був народним депутатом Верховної Ради 3, 5, 6, а також увійшов до складу парламенту 9 скликання. у 2007-2010 роках він був міністром з питань ЖКГ.

У 2000-2001 роках очолював Запорізьку обласну державну адміністрацію.

До Верховної Ради 9 скликання потрапив за списком партії "Батьківщина". Він обіймає посаду першого заступника голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. На президентських виборах 2019 року був довіреною особою кандидатки Юлії Тимошенко.

Кучеренко виступає на телеканалах Zik, НАШ, "112 Україна", "Україна 24", NewsOne, які пов'язують із Медведчуком. За даними опитування проведеного IRI, його кандидатуру підтримують 2% киян.

7. Кандидат від "Екологічної альтернативи" Єгор Фірсов

Фірсов Єгор

Єгор Фірсов був народним депутатом Верховної Ради 7 та 8 скликань.У 2016 році його позбавили депутатських повноважень через вихід з фракції "Блок Петра Порошенка". Відповідне рішення тоді ухвалили на з'їзді партії. Сам Фірсов не погодився з цим рішенням і висловив сумнів у його законності.

У 2014 році він радником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Під час Революції Гідності Фірсов організував "Автомайдан" у Донецькій області. Тоді ж він був одним із координаторів Комітету патріотичних сил Донбасу.

З листопада 2019 року по травень 2020 року Фірсов був в. о. голови Державної екологічної інспекції.

8. Кандидат від "Голосу" Сергій Притула

Сергій Притула

Сергій Притула – ведучий, актор та волонтер. Брав участь у гумористичних шоу "Вар'яти" та "Файна Юкрайна". З 2007 року був ведучим у низці програм "Нового каналу". У 2018 році він став ведучим телепроекту "Нові лідери" на телеканалі ICTV. З 2017 року – ведучий українського національного відбору на конкурс "Євробачення".

На волонтерській основі збирає гроші на автомобілі, ліки, прилади нічного бачення та іншу військову оптику для українських військовослужбовців у Донбасі. Неодноразово відвідував прифронтові зони.

У серпні цього року Притула оголосив про свій вихід з "Вар'яти-шоу" та закінчення акторської кар'єри.

Під час минулорічних парламентських виборів балотувався до Верховної Ради від партії "Голос". Однак до парламенту не потрапив.

"Голос" Притули ми цілком можемо почути у другому турі. Якщо сили фінального ривка Кличка забракне, щоб подолати 50-відсотковий рубіж. Зараз його підтримують 10% киян.

9. Кандидат від "Рідної країни" Микола Томенко

Микола Томенко

Томенко був народним депутатом Верховної Ради 4, 5, 6, 7 та 8 скликань. Він двічі обіймав посаду заступника голови парламенту.

В уряді Юлії Тимошенко він обіймав посаду віцепрем'єр-міністра. Під час президентських виборів у 2014 році він був довіреною особою Петра Порошенка.

За даними опитування IRI, підтримка Томенка дорівнює 1%.

10. Кандидат від партії "За майбутнє" Сергій Гусовський

Сергій Гусовський

Був депутатом 7 та 8 скликань Київської міської ради. Є членом постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків. Також Гусовський з 2011 року є власником мережі "Ресторани Сергія Гусовського" (серед закладів мережі – Adelle, Pizzeria Napule і Шоті).

У 2018 році він став одним із ініціаторів громадсько-політичного руху "Люди важливі". Під час позачергових парламентських виборів у минулому році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець. Однак до парламенту не пройшов.

11. Кандидат від "Народовладдя" Юрій Левченко

Юрій Левченко

Був народним депутатом Верховної Ради 8 скликання. Тоді Левченко обіймав посаду голови підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству парламентського комітету з питань бюджету. Він був членом політичної Ради ВО "Свобода" та радником голови партії Олега Тягнибока з економічних питань.

При цьому від "Свободи" Левченко обирався у Вишгородську райраду та Київську міську раду. В минулому році вийшов із партії та заявив про створення власної – "Народовладдя".

12. Кандидат від "Єдності" Олександр Омельченко

Олександр Омельченко

У 1996-2006 роках Омельченко очолював Київську міську державну адміністрацію. У той же період він також обіймав посаду міського голови Києва. Був народним депутатом Верховної Ради 6 скликання.

За даними громадського руху "ЧЕСНО", у 2018 році колишній мер Києва опинився у ТОП-5 найбільших автовласників Київради.

При цьому НАЗК звинувачувало Омельченка у порушенні антикорупційного законодавства. У декларації за 2016 рік він, як депутат Київради, не вказав два паркомісця та подаровану сину 3-кімнатну квартиру площею понад 170 квадратних метрів.

Згідно з опитуванням IRI, його підтримують 3% киян.

13. Кандидат від "Опозиційної платформи – За життя" Олександр Попов

Олександр Попов

З 2010 до 2014 року Попов очолював КМДА. Він також був народним депутатом Верховної Ради 6 скликання. У 2007 та 2010 роках обіймав посаду міністра з питань ЖКГ.

Після того, як у 2010 році президентом став Янукович, попов обійняв посаду голови КМДА. Однак у висновках Конституційного Суду України йшлося про те, цю посаду мав обіймати обраний громадою міський голова Леонід Черновецький.

При цьому саме під час головування Попова силовики побили студентів на Майдані Незалежності.Тоді Попов за рекомендацією РНБО віддав розпорядження про завезення ялинкових конструкцій на центральну площу Києва в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року. Тодішня влада вирішила завезти на Майдан "йолку" для того, аби попередити зібрання громадян та розгортання акцій протесту.

У результаті Попова відсторонили від посади через звинувачення у причетності до розгону Євромайдану. У січні 2015 року його офіційно звільнили із посади голови КМДА.

За даними опитування IRI, сьогодні Попов третій у рейтингу кандидатів на посаду мера з 9% підтримки.

14. Кандидат від "Громадянського руху "Хвиля" Віктор Петрук

Віктор Петрук

Петрук був головним спеціалістом Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації. При цьому пізніше він став головним критиком транспортної політики Києва.

Він став автором альтернативного проекту розв'язки, яку мали побудувати замість Шулявського мосту, що обвалився в лютому 2017 року. Згідно з його проектом, розв'язка мала бути трирівневою з реверсним колом для поворотів.

15. Кандидат від партії "Сила і честь" Ігор Смешко

Ігор Смешко

Смешко у 2003-2005 роках був головою Служби безпеки України та членом Ради нацбезпеки та оборони. У 2002 – 2003 роках – обіймав посаду заступника та першого заступника секретаря РНБО.

З 2006 року він є президентом Центру стратегічних досліджень та аналізу.

У 2014 році президент України Петро Порошенко призначив Смеша своїм радником та очільником Комітету з питань розвідки при президентові України. У 2015 році Комітет з питань розвідки ліквідували, а Смешка звільнили з посади його голови. У 2015-2019 року Смешко був позаштатним радником президента.

16. Самовисуванець Максим Гольдарб

Максим Гольдарб

Гольдарб 14 років працював в органах прокуратури, де пройшов шлях від слідчого до прокурора міста, району та начальника управління.

У 2013-2014 роках обіймав посаду директора Департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства оборони. При цьому в 2014 році Гольдарб став фігурантом корупційного скандалу щодо тендерних махінацій в Міноборони.

Крім того, з 2014 року Гольдарб виступає спікером на різних СМІ. Зокрема він вів одну із програм на телеканалі NewsOne.

З того ж 2014 він є головою громадської організації "Публічний аудит", до складу якої входять слідчі, прокурори та аудитори. У 2018 році він став одним із співзасновників Всеукраїнського руху "Партія миру", пізніше став заступником голови організації. У минулому році на з'їзді партія "Союз лівих сил" обрала головою Гольдарба.

17. Кандидат від "Нашого краю" Сергій Шахов

Сергій Шахов

Шахов був народним депутатом Верховної Ради 8 скликання та пройшов до парламенту 9 скликання. За даними ГО "ЧЕСНО" Шахов відноситься до депутатів, які полюбляють кнопкодавити.

У 2013 році МВС оголосило його у розшук в рамках кількох кримінальних проваджень. Крім того, він фігурував в антикорупційному розслідуванні щодо забудови заповідної зони у центрі столиці. У 2012, 2015 та 2016 роках ймовірно здійснював підкуп виборців, у 2016 році – збір персональних даних виборців та масове висування технічних кандидатів. Також, журналісти звинувачували Шахова в інших численних порушеннях виборчого законодавства.

18. Кандидатка від партії "Разом сила" Олена Філонова

Олена Філонова

Філонова є телеведучою, зокрема, працює на "Новому каналі". Серед іншого, вона брала участь у проектах "Хто проти блондинок?", "Співай, якщо зможеш", "Піраньї", "Ревізор" та інші. Також вона має блог в Instagram, у якому понад 700 тисяч підписників.

Філонову зареєстрували кандидаткою в мери Києва від партії "Разом сила", керівником якої є Олег Ярошевич – активіст руху так званих "євробляхерів". Вони неодноразово перекривали вулиці, влаштовували мітинги в центрі Києва та вимагали від влади доступне розмитнення європейських автомобілів.

19. Кандидат від "Еко-партії Берези" Борислав Береза

Борислав Береза

Був народним депутатом Верховної Ради 8 скликання. Там він був заступником голови комітету з питань запобігання і протидії корупції. Також був одним з представників України у Парламентській асамблеї Ради Європи.

У 2014 році був речником партії "Правий сектор".  У 2015 році він балотувався на посаду міського голови Києва від "Партії рішучих громадян". Тоді Береза пройшов до другого туру виборів.

Також він вів власні програми "Книга UA" та "Мандри" на "Першому національному". Окрім того, Береза став радіоведучим "Повного абзацу з Бориславом Березою" на "Просто радіо".

У "ЧЕСНО" зазначили, що Борислав Береза є фігурантом антикорупційних розслідувань за фактом владних зловживань та податкових зловживань. У 2009 році податкова Дніпровського району, якій на той час звітувало ТОВ "СЕФЕР ЛТД" Берези, звернулась до суду через відсутність фінансових звітів та несплату податків вищезгаданого підприємства.

За даними опитування IRI Борислава Березу підтримують 2% киян.

20. Кандидат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко

Андрій Іллєнко

Був народним депутатом Верховної Ради 7 та 8 скликань. У парламенті 8 скликання очолював підкомітет з питань засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Обіймає посаду заступника голови ВО «Свобода».

Під час президентських виборів 2010 року Іллєнко був довіреною особою кандидата Олега Тягнибока в одному з київських виборчих округів.

Джерело: ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: