fbpx
Сьогодні
15:52 21 Жов 2020

У "Слузі народу" пропонують скасувати другий тур місцевих виборів: у КВУ кажуть, що це суперечить Конституції

Фото Reuters

Народна депутатка з фракції «Слуга народу» Тетяна Грищенко зареєструвала у Верховній Раді проєкт постанови щодо скасування другого туру місцевих виборів у період карантину.

Як повідомила парламентарка у Фейсбуці, це пропонується задля недопущення надмірного навантаження на медичну систему України.

«Пропонується скасувати повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) та сільського, селищного, міського голови. Основною метою прийняття цієї постанови є недопущення надмірного навантаження на медичну систему України та забезпечення протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, епідемії грипу і гострих респіраторних інфекцій, зниження рівня загрози життю і здоров'ю населення,» – зазначила Грищенко.

При цьому вона нагадала, що станом 21 жовтня «лічильник кількості нових хворих перетнув позначку в 6700», а тому нинішня ситуація вимагає кардинальних кроків.

«Другі тури виборів нікуди не дінуться. Проведемо після карантину. Переконана: здоров'я та життя наших громадян важливіші за будь-яку політику!» – зазначила депутатка.

Проєкт постанови №4234 «Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" зареєстровано у парламенті 20 жовтня.

#буднідепутата21 жовтня Україна встановила новий коронавірусний антирекорд😔❗️Лічильник кількості нових хворих за добу…

Gepostet von Грищенко Тетяна am Mittwoch, 21. Oktober 2020

В той же час Комітет виборців України у своїй заяві у Фейсбуці наголосив, що проєкт постанови Тетяни Грищенко щодо перенесення другого туру виборів суперечить Конституції України і порушує виборчі права громадян.

«Відповідно до Конституції України, відтермінування виборів, у тому числі, другого туру голосування можливе лише в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану. Згідно із статтею 64 Конституції, в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень» – пояснюють у КВУ.

Водночас експерти звернули увагу на рішення Конституційного Суду від 10 червня 2009 року щодо встановлення п'ятирічного строку, на який обираються депутати місцевих рад. У цьому рішенні КС наголошує, що строки проведення виборів є «важливим інститутом гарантії реалізації виборчих прав громадян», порушенням яких є скасування чи перенесення виборів з передбачених законом підстав.

За оцінкою КВУ, ймовірне перенесення другого туру виборів фактично залишить міста без легітимної влади і призведе до перебування місцевої влади у підвішеному стані.

Комітет виборців наголошує, що питання проведення виборів не має супроводжуватися політичними спекуляціями.

Водночас КВУ закликає Голову Верховної Ради Дмитра Разумкова вжити невідкладних заходів та закликає керівництво фракції «Слуга народу» надати роз'яснення позиції політичної сили щодо ініціативи народного депутата «Слуги народу» про перенесення другого туру виборів.

У «Слузі Народу» зареєстрували Постанову про перенесення другого туру виборів, – КВУУ Верховній Раді України…

Gepostet von КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ am Mittwoch, 21. Oktober 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: