Новини

Резніков пояснив, чому не потрібно чекати дива від Мінських консультацій

«Мінськ» не є майданчиком, на якому можна досягти миру, і не потрібно чекати від нього дива.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив в інтерв'ю zn.ua.

«Всі чекають на диво. Але хочу повторити: не потрібно чекати дива від «Мінська». Він не є майданчиком, на якому можна досягти миру. У нас чомусь завищують очікування від цих консультацій. Але це банальний логістичний майданчик, місце, де відбуваються консультації, спрямовані на досягнення певних завдань, окреслених лідерами і політрадниками країн «нормандської четвірки» – гуманітарного, економічного характеру, припинення вогню і пов'язаних з цим питань», – сказав Резніков.

Він нагадав, що цей майданчик був створений з ініціативи лідерів «нормандської четвірки» для вирішення подібних завдань.

«Але у нас, завдяки, в тому числі активності представників української делегації, ці очікування були завищені з 2014 року. Спочатку від того, що особливо діяльність ТКГ не оприлюднювали, і кожне повідомлення на тему консультацій було сенсацією. Потім, коли почали змінювати формат, стали більш відкритими, найсмішніше, що це пішло на шкоду самим членам делегації, тепер їх критикують більше й очікування ще вищі», – повідомив віцепрем'єр.

За його словами, «ми сьогодні перебуваємо в Мінській угоді, термін якої сплив, – вона закінчилася 31 грудня 2015 року; але іншого майданчика на сьогодні не існує».

«Про це не ми собі говоримо, і не росіяни нам про це говорять, нам про це говорять наші стратегічні партнери: ми вам поки що допомагаємо на цьому майданчику, але, якщо народиться щось нове, давайте це обговорювати. Це все питання консультацій і спілкування. І ми це обговорюємо… Але якщо мінські угоди більше не працюють, то давайте підпишемо інші, наприклад, Стокгольмські. Чому ні? Швеція головуватиме з 1 січня в ОБСЄ. Це питання політичної волі лідерів європейських країн, і не тільки європейських», – поінформував Резніков.

Він також нагадав, що раніше Україна ввела до складу делегації представників Донецької і Луганської областей, демонополізувавши тим самим присутність там представників окупаційних режимів, які з 2014 року туди були інтегровані.

«Весь цивілізований світ прекрасно розуміє, хто є агресором, і яку роль виконують громадяни РФ, які називають себе представниками окупованих Донецька і Луганська. І не треба розповідати ні президенту Макрону, ні канцлеру Меркель, ні прем'єру Великої Британії і президенту Польщі, хто там насправді ляльковод», – уточнив він.

За словами Рєзнікова, єдині, хто продовжує грати в гру «а ми тут взагалі-то посередники», – представники РФ.

«На що їм завжди чемно й коректно кажуть: на посередництво потрібна згода обох конфліктуючих сторін, і оскільки ми з вами ж і конфліктуємо, то ми згоди на ваше посередництво в нашому з вами ж конфлікті не давали. Ми дали згоду на посередництво ОБСЄ. І тому цей майданчик зветься Тристороння контактна група. Але у них свій наратив, вони борються за зняття санкцій. І наше з вами завдання максимально доносити до світової спільноти правдиву інформацію», – уточнив Резніков.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент Франції привітав зобов’язання Китаю не продавати рф зброю

Лідер Франції Еммануель Макрон вітає китайське зобов'язання утримуватися від продажу російській федерації зброї. Як пише… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Уряд затвердив перелік документів для проходження МСЕК

Кабінет Міністрів затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка встановлює ступінь втрати… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.