fbpx
Сьогодні
20:27 19 Жов 2020

Верещук витратила на виборчу кампанію втричі більше, ніж її партія, — ЧЕСНО

Фото: ОПОРА

Кандидатка у мери Києва від партії «Слуга Народу» Ірина Верещук витратила на свою передвиборчу кампанію за перші кілька тижнів понад 22 мільйони гривень. Своєю чергою київський партосередок декларує у звіті понад 6,7 мільйона гривень за цей час.

Про це пише рух «ЧЕСНО» з посиланням на частину проміжних фінансових звітів кандидатів, які опублікувала Київська територіальна виборча комісія.

Там зазначають, що кампанію Ірини Верещук повністю оплатила Київська міська партійна організація «Слуги Народу» зі свого поточного рахунку. У проміжному звіті Верещук зазначено про фінансування загалом на понад 25 мільйонів гривень.

У «ЧЕСНО» зазначають, що обидва виборчі фонди, як кандидатки, так і партосередку, профінансували коштами партії, походження яких не відоме. Про внески на поточні партійні рахунки «Слуга Народу» звітуватиме вже після виборів.

На що пішли гроші?

З витрачених на агітацію Верещук 22 мільйонів левова частка припадає на оплату ефірного часу на телебаченні — 14,7 мільйона. Вартість зовнішньої реклами кандидатки від початку виборчої кампанії перевищила 5,6 мільйона. За рекламу в інтернеті, відповідно до звіту, сплатили майже 1,3 мільйона, з них у Facebook — 784 тисячі гривень. Також друкували агітаційні листівки, виготовляли брендовані захисні маски та силіконові браслети.

На розповсюдження друкованої продукції з виборчого фонду Верещук не витрачено жодної копійки, хоча агітаційні листівки роздавали з рук у руки. Це могли бути волонтери, або оплату цих послуг могли здійснити з рахунку осередку чи ж заплатити готівкою, яка поза виборчим фондом, кажуть у «ЧЕСНО».

За виготовлення відеороликів з виборчого фонду кандидатки теж не платили.

Найбільша стаття видатків з рахунку київського осередку партії — майже 5,3 мільйона — на зовнішню рекламу та рекламу в ліфтах. Також у звіті є витрати у розмірі 540 тисяч гривень на друк агітаційних матеріалів і значно скромніші у порівнянні з Верещук витрати на зовнішню рекламу, ефіри на телебаченні тощо.

Також зазначається, що проміжні фінансові звіти показують лише офіційні витрати від моменту реєстрації до 14 жовтня, тож «Слуга Народу» та Ірина Верещук прозвітували фактично тільки за кілька тижнів кампанії, тоді як першу рекламу Верещук рух «ЧЕСНО» фіксував ще до офіційного початку виборчої кампанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: