fbpx
Сьогодні
21:56 18 Жов 2020

"Україну обдурили": Кравчук прокоментував ідею Зеленського переглянути Будапештський меморандум

English version here

Про підстави скликати Радбез ООН та передивитися Будапештський меморандум висловився перший президент, голова української делегації ТКГ Леонід Кравчук.

Це передає "Україна 24".

Про цей документ йдеться в одному з п'яти запитань президента Володимира Зеленського, на які відповідатимуть українці 25 жовтня.

"Сказати може будь-яка країна будь-що, тим більше Росія, яка ніколи не дотримувалася норм і принципів міжнародного права. Вона і робить відповідні заяви. Вона й зараз каже, що там війни Росії та України немає, що це питання внутрішнього конфлікту України з Донбасом. Це вже очевидно не тільки на українському рівні, а й на світовому, що і зброя, і війська, і добровольці, як вони кажуть, і найманці присутні на Донбасі. Вони стріляють, вбивають та руйнують.

Я не бачу потреби обов'язкової, щоб слухати лише Росію. Велика Британія, США, приєдналася Франція, приєднався Китай і Радбез. Так, звичайно, там є право вето. Але хоча б розпочати консультації. Ну, скажімо, не хоче Росія, вона заявила, що не буде виконувати Будапештського меморандуму. Але з іншими підписантами, які також гарантували й безпеку, й територіальну цілісність України, ми можемо розпочати перемовини", — сказав він.

Кравчук пояснив, чи йдеться в тексті документа саме про гарантії для України.

"В українському тексті є слово гарантії, держави гарантують. Яке тлумачення інше – я не знаю. Я знаю точно одне: коли якась з країн порушила Будапештський меморандум, а вона очевидно порушила, і вона заявила про це, не кажучи про агресію – то інші країни не можуть слухати тільки одну країну, потрібно розпочати відповідні дії. І президент у цьому випадку (з п'ятим питанням опитування – ред.) хоче підтвердити волю народу, що народ вимагає від влади діяти адекватно.

Якщо сказати відверто – Україну обдурили. Тому ми не можемо ходити обдуреними та удавати, що у нас все гаразд, що порушень ніхто не робив. Я думаю, це, принаймні, сколихне суспільство, змусить країни-підписанти ще раз переглянути свої позиції й, можливо, зробити якісь висновки, яким ми як Україна будемо сприяти", — сказав він.

13 жовтня президент України Володимир Зеленський оголосив про проведення в країні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п'ять запитань.

Нагадаємо, Разумков пояснив, що коштів на опитування в день виборів не виділяли, а ЦВК не може його проводити.

У "Слузі народу" пояснили, що до опитування 25 жовтня залучать волонтерів, а не ЦВК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: