fbpx
Сьогодні
14:24 18 Жов 2020

У 2019 році в Україні була найнижча серед європейських країн тривалість здорового життя, - дослідження

Згідно з глобальним дослідженням науковців зі США, Великої Британії, Індії, Нідерландів та ще низки країн, в Україні зафіксували найнижчий показник здорового життя у 2019 році серед усіх європейських країн.

Дослідження опубліковано в науковому журналі The Lancet.

Основним показником у дослідженні є роки життя з поправкою на інвалідність (Disability-Adjusted Life Year, DALY). Він визначає не середню тривалість життя, а загальний «тягар» хвороб, виражений у кількості років, втрачених через погане здоров'я, інвалідність чи смертність.

За підрахунками, DALY в Україні у 2019 році становило 61,7 року. У списку найближчою європейською країною до України є Росія із показником 63,7 року. Найвищий показник DALY серед європейських країн — у Словенії (70,1), Албанії (68,7) та Чехії (68,5), а загалом у світі — у Сінгапурі, там він становить 73,9.

DALY нижчий за середню тривалість життя у країнах, бо останній показник не враховує втрати років через погане здоров'я. Приміром, середня тривалість життя в Україні становить 72,01 року, що більше за DALY на майже 10 років.

Дослідження у The Lancet охоплює загалом 204 країни світу. Його автори вказують, що за останнє десятиліття у світі продовжує зменшуватися народжуваність і збільшуватися смертність.

Як підрахували науковці, у половині досліджуваних країн рівень народжуваності був нижчим за рівень смертності. А в кожній п'ятій країні не лише знижується народжуваність, а ще й збільшується кількість емігрантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: