В Україні незаконно привласнили понад 5 млн га землі. Це більше за територію Словаччини

В Україні понад 5 мільйонів гектарів землі, призначеної для сільського господарства, опинилися у приватній власності через так звану «безоплатну приватизацію».

Про це заявив голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера».

За його словами, «дерибан» земель почався з 2001 року, коли в Україні ввели Земельний кодекс та ввели процес «безоплатної приватизації». А у 2002-му внесли зміни до закону про місцеве самоврядування і забрали право у громад розпоряджатися землею.

З того часу, каже Лещенко, в Україні утворилися чиновницькі клани, які використовували свій адмінресурс для незаконної приватизації земель. Уже з 2010-го року такі землі оформлювались як «землі особистого селянського господарства». Під таким формулюванням землі не підпадали під мораторій, їх можна було вільно продавати.

«Купуй, продавай, іноземцю відчужуй ㅡ що завгодно. Вийшли на режим дерибану, який вимірюється європейськими країнами на території нашої держави», ㅡ сказав голова Держгеокадастру.

Як зазначає Лещенко, таким чином у приватну власність потрапили ділянки по 2 га, де розташовані газові, запаси літію, бурштину, та інших корисних копалин, які є власністю українського народу.

За словами Лещенка, вже зараз Держгеокадастр переводить усі дані про власників землі сільськогосподарського призначення в електронний реєстр. А у 2021 році депутати хочуть ухвалити закон про національні структури геопросторових даних. За цим законом у вільному доступі буде інформація про реєстрацію землі, яка потрапила у приватну власність.

«Ми покажемо всіх в усій красі ㅡ реєстрація, коли отримали, коли були при посаді, на кого оформляли. А найголовніше ㅡ ми покажемо сітки сформованих латифундій у приватній власності, які вимірюються сотнями тисяч гектарів землі на території України. Суспільство побачить і зробить відповідні висновки», ㅡ каже Лещенко.

Свіжі дописи

  • Новини

Латвія у межах ІТ-коаліції передала Україні обладнання на 100 тисяч євро

Латвія в межах ініціативи ІТ-коаліція передала Україні комунікаційне обладнання вартістю близько 100 тисяч євро. Це… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Укроборонпром масштабує виробництво артснарядів та мінометних мін

Підприємства "Укроборонпрому" масштабують виробництво артснарядів та мінометних мін, а також поступово переходять до виготовлення боєприпасів… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Данія виділила €33,5 млн на гуманітарну допомогу та захист для найбільш вразливих груп українців

Уряд Данії виділяє 250 млн данських крон (33,5 млн євро) на термінові базові потреби найвразливіших… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Сили ППО знищила дві ворожі ракети на Одещині

Українські військові у вівторок, 7 травня, знищили дві керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 у небі над… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Міжнародні резерви України у квітні знизилися до $42,4 млрд: причини

Міжнародні резерви України станом на 1 травня 2024 року, за попередніми даними, становили 42,4 млрд доларів… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Білорусь, слідом за рф, оголосила про раптову перевірку носіїв ядерної зброї

Відповідно до розпорядження Олександра Лукашенка, військові Білорусі проводять перевірку засобів-носіїв тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). Про… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.