fbpx
Сьогодні
Корисності 10:13 16 Жов 2020

Овочевий бомонд: модні харчові тренди 2020 року

English version here

16 жовтня світ відзначає День їжі.

Його заснувала FAO Продовольча та сільськогосподарська організація ООН у 1979 році. Мета підвищити рівень поінформованості населення щодо світової продовольчої проблеми та об'єднатись у боротьбі з голодом, недоїданням і злиднями. Тема щороку інша, та більшість з них пов'язані із сільським господарством. Цього року це: «Вирощувати, живити, підтримувати. Разом». FAO пояснює цьогорічний вибір теми тим, що криза охорони здоров'я під час COVID-19 це час задуматися про речі, які ми насправді дорожимо. Ми знову цінуємо те, що раніше сприймалось як належне їжу. Їжа це фундамент наших культур. Хоча зараз ми виробляємо більше, ніж достатньо їжі, щоб нагодувати всіх, голод не зник. Водночас все більше людей потерпають від ожиріння, деградує навколишнє середовище, втрачається агробіологічне різноманіття. 

Тому стійкість (чи то стабільність, з англійської «sustainability») стає важливішою, ніж коли-небудь. Охорона навколишнього середовища обов'язкова умова: споживачі не просто шукають етичну упаковку та інгредієнти. Вони звертають увагу на етичність ланцюгів поставок, добробут тварин та вуглецевий слід від виробництва їхнього ланчу.

М'ясні та молочні продукти з рослин це вже не новинка, а мейнстрім. Експерти галузі сходяться на думці, що тренд рослинної їжі більш популярний, ніж будь-який яка інша мода на їжу. У 2020 році через пандемію (а саме причини її появи) та особливу увагу до здоров'я споживачі все частіше обирають рослинні варіанти через їхню користь, менший вплив на довкілля та етичність. Виробники постійно розширюють асортимент, зокрема завдяки інноваціям. Через це рослинні опції стають усе доступніші, і не лише у хіпстерських ресторанах, а й у привокзальних фаст-фудах. 

Що ж їсти та пити, щоб бути здоровими та «стійкими»? Кілька порад від кампанії «Веган Челендж»

Рослинне молоко вже можна знайти майже у кожній європейській кав'ярні та у багатьох українських. Проте у цьому році варіантів його побільшало. Тепер це не просто соєве/мигдалеве/кокосове. На прилавках з'явились «надої» вівсяного, рисового, гречаного і навіть конопляного молока. 

модні харчові тренди 2020 року

Паста (не та, що італійська, а та, що горіхова) відтепер не лише арахісова. Усе, що може бути перемелене у блендері й намазане на тости, перемелюється і намазується. Фісташкова і мигдалева, з фундуку і насіння соняшника, чи кавунового насіння, кокосова манна і паста з волоського горіха… Список можна продовжувати довго. Пасти кладуть у пластівці й смузі, додають до випічки чи просто їдять ложками. Хвала блендеру, перемолоти можна так багато всього смачного і корисного!

модні харчові тренди 2020 року

Веганське морозиво розтопило серця споживачів і також набирає популярності. Це не дивно, зважаючи, що навіть такий молочний гігант як Данон інвестував понад 60 мільйонів доларів у рослинні розробки, а весь веганський ринок оцінюють у 51 мільярд. Пропозиція породжує попит і, звісно, навпаки. Тому навіть на українському ринку є один великий виробник рослинного морозива і купа маленьких крафтових.

модні харчові тренди 2020 року

морозиво

Мода на цвітну капусту ще не дійшла до України, зате вона вже полонила холодильники європейців. Нею замінюють стандартний вуглеводний гарнір. Рис з цвітної капусти корисно, низькокалорійно і трендово. А зараз з неї роблять також основи для піци, майонез та пюре. Броколі, колишня капустяна королева, певно, навіть заздрить її популярності.

модні харчові тренди 2020 року

Хумусом вже нікого не здивуєш. З кухонь Сходу він розселився по всьому світу як ситна і корисна закуска. Нутове пюре тепер можна купити ледь не будь-де, а кухарі пропонують свої варіанти цієї страви. Але 2020 рік все ще дивує нас. Чим? Солодкими варіантами давньої страви. І не просто собі солодкими, а хумус зі смаком брауні чи печива з арахісовим маслом. Кажуть, що це ну дуже смачно.

модні харчові тренди 2020 року

Суперфуди. Легенди про їжу з ледь не надприродними властивостями змушують нас вивчати нові слова і витрачати шалені кошти на сушені ягідки з іншого кінця світу. Що ж таке суперфуд? Фрукти, овочі, горіхи, насіння чи водорості з особливо високим вмістом життєво важливих та поживних речовин. Часто мають протизапальні властивості, є антиоксидантами та позитивно впливають на імунітет. Будучи доступними й навіть популярними в одній частині світу, по дорозі до вашого столу вони втрачають свіжість, зате ростуть у ціні та залишають довжелезний вуглецевий слід (кількість CO2, який був викинутий в атмосферу в процесі вирощування і транспортування продукту). Тому тренд 2020 року це замінювати дорогущі й сумнівної якості папайю та ягоди годжі на чорницю та смородину, чіа та кіноа на льон та висівки, женьшень на хрін, а спіруліну на квашену капусту. Це для України, звісно. Загалом, кожен фрукт чи овоч по-своєму супер, і різноманіття, свіжість та доступність локальних продуктів робить їх знову популярними. 

У День їжі та у всі наступні дні харчуйтесь різноманітно та етично, експериментуйте з кухнями далеких країв і відтворюйте бабусині рецепти, більше про етичність у харчуванні можна дізнатись на 22-денному безкоштовному челенджі. І нехай вам все буде на здоров'я.

Авторка статті: Олена Баран, представниця кампанії «Веган Челендж»

Фото Unsplash

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: