fbpx
Сьогодні
20:47 15 Жов 2020

У Зеленського назвали 2 варіанти роботи вільної економічної зони

В Офісі президента Володимира Зеленського озвучили питання, які увійдуть до Всеукраїнського опитування під час місцевих виборів 25 жовтня. Серед них питання про вільну економічну зону на Донбасі.

Як вона повинна працювати, розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко в ефірі каналу "Україна 24".

"Це працюватиме точно таким же чином, як працюють всі вільні економічні зони. Основне завдання ВЕЗ — стимулювання розвитку приватного бізнесу. Чому це більш ніж важливо на територіях, які будуть реінтегровані в Україні — тому що на цих територіях у нас є вкрай обмежені можливості державного бюджету щодо стимулювання розвитку. Це не означає, що вони не будуть задіяні — вони будуть задіяні", — сказав він.

За словами експерта, потрібні ще додаткові механізми, яких в реальності не так багато.

"З одного боку, ти можеш давати дотації, цей варіант зараз розглядається досить активно. Але, як я сказав, є обмежувачі, пов'язані з держбюджетом. Другий варіант, який може стимулювати розвиток приватного бізнесу, — це завжди коштом податкової політики. І коли йдеться про ВЕЗ, то завжди мають на увазі питання, пов'язані перш за все з оподаткуванням", — сказав він.

Устенко заявив, що можна або створити вільну економічну зону, або допомагати людям в ОРДЛО з бюджету.

"Чому це більш ніж важливо там? Тому що народ на підконтрольних територіях, у прифронтовій зоні та територіях, які зараз непідконтрольні — очевидно точно не шикує, у нього немає коштів. І у нас фактично буде альтернатива. Таким чином ми будемо стимулювати або розвиток бізнесу, або ми будемо збільшувати навантаження на бюджет, тому що кинути своїх людей, очевидно, держава не може. Щоб створити умови для самозайнятості, якраз і розглядається питання про стимулювання середнього та малого бізнесу на тій території. Тому це звичайна модель.

На вагах є два варіанти — платити з держбюджету, підтримувати людей там. Але це неправильний шлях. Більш правильний шлях — повинні бути можливості з розвитку бізнесу там. А розвиток бізнесу — це і є ті самі ВЕЗ", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: