fbpx
Сьогодні
11:29 15 Жов 2020

Океан нагрівається. Температура вод Атлантичного океану зараз найвища за останні 2900 років

Води Атлантичного океану досягли найвищої температури за останні 2900 років. Останнє десятиліття стало для Атлантичного океану найжаркішими в історії спостережень.

Такого висновку дійшли вчені з Массачусетського університету в Емгресті (США) й Університету Квебека (Канада), які вивчили коливання температури Атлантичного океану за 2900 років, пише The Independent.

Щоб простежити за температурними коливаннями протягом такого великого відрізка часу, фахівці вивчили кліматичні спостереження й досліджували зразки льоду з крижаних покривів. Зразки були взяті з озера Саут-Саутут в канадській Арктиці, на яке сильно впливають зміни температури поверхні Атлантичного моря. Аналіз проб показав, що в останні десятиліття вода океану перестала охолоджуватися, як це було раніше, і лише продовжує нагріватися.

«Температури постійно зростали як мінімум з 15 століття; швидкість і масштаби потепління за останні кілька століть безпрецедентно зросли, що призвело до останнього десятиліття, яке було найтеплішим за останні 2900 років» — кажуть вчені.

Підвищення температури води вчені пов'язали з глобальним потеплінням. Вони прогнозують, що подальше нагрівання океану може призвести до вимирання деяких видів підводних істот вже в найближчі десятиліття. Також це може стати причиною частіших катаклізмів, зокрема штормів та ураганів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: