fbpx
Сьогодні
10:23 15 Жов 2020

Держекоінспекція планує вдвічі підвищити штрафи за екопорушення у заповідниках

Державна екологічна інспекція планує вдвічі збільшити такси для розрахунку збитків за екологічні порушення у природно-заповідному фонді.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

"Такси для розрахунку збитків за екологічні порушення у природно-заповідному фонді зростуть у середньому в два рази. Держекоінспекція підготувала проект постанови Кабміну "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд". Необхідність у розробці нового документу виникла через те, що діюча постанова, яка містить такси у залежності від виду порушення, була прийнята ще 2013 року. Сьогодні збитки, які нараховуються за цим документом, не відповідають завданій довкіллю шкоді і не дозволяють її покрити, адже за цей час відбулась значна девальвація гривні", – написав Мальований.

Він зазначив, що у діючих таксах не врахований відповідний індекс інфляції, що передбачає необхідність регулярно переглядати затверджені такси.

За його словами, саме тому у оновленому документі будуть наступні нововведення:

  • з 1 січня 2021 року запроваджується індексація такс. Вони будуть розраховуватись за формулою, яка враховує індекс інфляції. Тобто необхідності щоразу "переписувати" постанову вже не буде.
  • такси, за якими обчислюється шкода, завдана довкіллю, збільшуються у більш ніж два рази.

Він зазначив, що за кожні 100 метрів проїзду легкового автомобіля по території ПЗФ доведеться сплатити 547 гривень (зараз – 208 гривень). За кожне вирублене або пошкоджене дерево у степовій зоні, діаметром до 10 сантиметрів – 245 гривень (зараз – 93 гривні), а діаметром 46,1-50 сантиметрів – 17416 гривень (зараз – 6622 гривень). За знищення лелеки білого або за пошкодження місця його гніздування порушник заплатить 7811 гривень (зараз – 2970 гривень).

"Підвищення такс має кілька переваг. По-перше, це дозволить отримати достатню кількість коштів для відновлення екосистеми. По-друге, зможемо запобігати порушенням шляхом їх здорожчання для зловмисників. Зараз проект знаходиться на погодженні центральних органів виконавчої влади. Сподіваюсь на конструктивні зауваження та підтримку цього проекту", – додав Мальований.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: