fbpx
Сьогодні
11:08 11 Жов 2020

Фіни розповіли українцям, як навчити собак шукати коронавірус за 10 секунд

Фото Helsinki Airport

Як дресирувати службових собак та розвивати їхню здатність виявляти людей, інфікованих COVID-19, навчила українських правоохоронців Анна Хельм-Бьоркман, провідна фінська експертка у галузі підготовки собак-нюхачів для виявлення хвороб.

Вебінар на цю тему відбувся в Консультативній місії ЄС в Україні, повідомили "Європейській правді" у пресслужбі КМЄС.

У Фінляндії такий інноваційний підхід до боротьби з пандемією почали використовувати минулого місяця. КМЄС поділилася з українськими правоохоронцями передовою практикою та першими результатами реалізації пілотного проєкту у Фінляндії.

Фінляндія у вересні цього року запустила пілотний проєкт в аеропорту Гельсінкі за участі спеціально натренованих службових собак, які здатні виявляти коронавірус.

Песики-нюхачі продемонстрували добрі результати роботи: вони точно виявляють пасажирів, які є носіями активної коронавірусної інфекції COVID-19, зазначили у місії.

Службові собаки, які наразі працюють в аеропорту Гельсінкі, навчені виявляти коронавірус у зразках поту, зібраних на серветку в пасажирів, що в'їжджають у країну. Собаці потрібно лише 10 секунд, щоб виявити інфікованого COVID-19. Після цього пасажира запрошують пройти безкоштовний ПЛР-тест у медичному центрі на території аеропорту.

Такий підхід має потенціал стати дешевим та високоефективним способом боротьби з пандемією. За словами дослідників, він не становить ризиків для собак, також науковцям не відомо про випадки інфікування COVID-19 фахівців, що працюють із цими собаками.

Учасниками вебінару від української сторони стали Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Державна прикордонна служба, Державна митна служба та Міністерство охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: