fbpx
Сьогодні
11:38 09 Жов 2020

У МОЗ пояснили, чому технічний кисень не можна використовувати для лікування

В Україні 16 підприємств є виробниками медичного кисню, і Міністерство охорони здоров'я зацікавлене у збільшенні кількості таких постачальників.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив на брифінгу.

"У нас 16 виробників, які мають відповідну ліцензію на постачання медичного кисню. Більш того, МОЗ максимально зацікавлене в тому, щоб кількість виробників медичного кисню збільшувалась. І ми відразу дуже швидко реагуємо (на відповідні звернення – ред.)", – сказав Степанов.

Як приклад він навів, що компанія "Карпатнафтохім" подала документи на отримання ліцензії на право ведення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів 30 квітня, а вже 7 травня отримала її від Держлікслужби.

Водночас, коментуючи заяви деяких експертів, що потрібно дозволити використання технічного кисню у лікуванні, міністр наголосив, що це неможливо, оскільки технічний кисень є небезпечним для життя людини.

"Цього ніколи не буде зроблено, тому що медичний і технічний кисень відрізняються. Медичний кисень – це лікарський засіб, який використовується для лікування людини. Він має відповідати певним стандартам. І це є не тільки українською практикою, це світова практика, тому що мова про життя і здоров'я громадян", – сказав Степанов.

Він наголосив, що технічний кисень вибухонебезпечний, і нагадав про випадок, що стався 10 років тому у Луганську. "…У 2010 році саме через застосування технічного кисню всупереч встановленим правилам в місті Луганськ, у сьомій міській лікарні стався вибух, при якому загинули люди в реанімаційному відділенні", – сказав Степанов.

Раніше голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що кисневий завод в Одесі, який міг би постачати кисень в медичні заклади регіону для лікування хворих на COVID-19, не може отримати в МОЗ сертифікат на медичний кисень.

Киснева терапія використовується в лікуванні хворих на COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: